Guten Appetit

czwartek, 5 września 2013

Kompot z brzoskwiń, zalety zdrowotne brzoskwiń - zimowe zapasy


Korzyści z domowego przetwórstwa nie trzeba nikomu uzasadniać tym bardziej, że wróciła" moda" na domowe kompoty, w ogóle na domowe przetwory. Posiadacze działek i przydomowych ogródków będąc zmuszeni do racjonalnego zagospodarowania swoich zbiorów robią przetwory od zawsze, nie zważając na mody. Będąc szcześliwą posiadaczką drzewka brzoskwiniowego od lat robię słoiki. Nie muszę dodawać jak dużą mają przewagę nad tymi brzoskwiniami z puszki.
Brzoskwinie zaliczane są do najsmaczniejszych owoców świata, często nazywane królową owoców. Należą do grupy Prunus Persica, tej samej co śliwki. Uprawiane są od ponad 4000 tysięcy lat, a pochodzą z Chin.

Nie ma owoców, które zawartością witamin i składników mineralnych dorównują brzoskwiniom, nektarynkom i morelom. Dlatego powinniśmy jeść je przez cały rok. W sezonie świeże, w zimie w przetworach i suszone.

CO CENNEGO DLA NASZEGO ZDROWIA ZNAJDZIESZ W BRZOSKWINIACH ?
  • Brzoskwinie są cennym źródłem beta-karotenu i błonnika.
  • Zawierają też spore ilości witamin z grupy B, witaminę PP i nieco C. Warto je jeść ze skórką. "Zamszowa" skórka brzoskwiń jest łatwostrawna, podobnie jak cały owoc, a przeczyszczająco może działać tylko jego niedojrzały miąższ.
  • Najcenniejszym bogactwem brzoskwiń są pierwiastki mineralne: wapń (40 mg), żelazo (5mg), magnez (10 mg) oraz bor, selen, mangan, cynk i miedź. Dlatego owoce te powinni jeść chorzy na anemię, kobiety w ciąży, a także wegeterianie.
  • Działają moczopędnie i wspomagają trawienie. Jadane regularnie oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. To ważne dla chorych na reumatyzm i nerki.
  • Nie zawierają tłuszczu i sodu, więc można je polecić osobom z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu.
  • Kwasy organiczne w brzoskwiniach przyczyniają się do zachowania równowagi kwasowo-zasadowej, z natury są bowiem zasadotwórcze
Zatem, jedzmy je na zdrowie!


Składniki :
4-5 kg dorodnych, dojrzałych brzoskwiń
3 litry wody
9 łyżek brązowego cukru
8 słoików o pojemnosci 0,7 l

Wykonanie:
  • Brzoskwinie dokładnie umyć, przepołowić i usunąć pestkę.
  • Z wody i cukru przygotować syrop. Na każdy litr wody trzeba liczyć minimum po 3 łyżki cukru. Nie jest to kompot zbyt słodki, taki w sam raz. Wodę z cukrem zagotować i ostudzić
  • W wyparzonych słoikach ciasno  układać połówki brzoskwiń i zalać przygotowanym syropem. Zaraz zamknąć i wstawić do garnka z wodą, wyłożonego papierowym ręcznikiem. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 20 minut. Czas liczymy od zagotowania wody. Słoiki wyjąć i studzić poza garnkiem
Uwaga: jeśli brzoskwinie są małe i źle odchodzą od pestek, można  zagotować je w całości. Trzeba jednak pamiętać, że pestki brzoskwiń zawierają cyjanowodór (silna trucizna), dlatego taki kompot nie może być zbyt długo przechowywany. Ten bez pestek jest trwalszy.

2 komentarze:

  1. Cyjanowodór czyli kwas pruski dzisiaj nazywany jest witamina B17, niedostępny w polskich aptekach, ale już w innych krajach UE owszem, warto zajrzeć nawet do taniej, czeskiej apteki, bo tam najczęściej polscy pacjenci onkologiczni nabywają te drogocenną witaminę. Oprócz tego można w polskim internecie nabyc już gotowe wyłuszczone jądra pestek moreli - wysoko cenione i poszukiwane. Ja sama spożywam od roku pestki , dlatego straszenie kwasem pruskim już nie ma większego sensu, chociaż polscy lekarze nie zawsze już o tym wiedzą. Oczywiście nie należy przesadzić z ilością spożytych pestek, jednak ich zawartość jest nam niezbędna do zdrowego funkcjonowania organizmu.
    Tutaj linki do informacji i wit B17 - amigdalinie, kwasie pruskim, cyjanowodorze ( różne nazwy tej samej substancji)
    http://pepsieliot.wordpress.com/2013/06/18/czy-pestki-z-moreli-to-utajnione-przez-lobby-farmaceutyczne-skuteczne-lekarstwo-na-raka/
    http://www.dieta-dla-zuchwalych.pl/pestki-moreli-pestkami-wyleczyc-raka/ile-pestek-moreli-profilaktyka-leczenie.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Ci Doroto,przeczytalam informacje z podanych linkow.Interesujace,bardzo interesujace.Trudno jednak pozbyc sie stereotypow powtarzanych przez dziesiatki lat i uwierzyc,ze cyjanowodor ma zbawienne dzialanie dla naszego organizmu.Niezbyt popularne sa to jeszcze informacje niestety.Coz powiedziec,przy gotowaniu wekow z nastepnych zbiorow nie bede usuwac pestek z brzoskwin.Mniej pracy i wiecej zdrowia,do czego zachecam wszystkich dzialkowiczow.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)