Guten Appetit

poniedziałek, 2 września 2013

Surówka z białej kapusty


O zdrowotnych właściwościach kapusty już wcześniej pisałam tutaj: klik.
A lista ta jest bardzo długa i przypisuje się jej dobroczynny wpływ prawie w przypadku każdej choroby. Nawet osoby z nadwyrężoną wątrobą mogą jeść kapustę. Jest niskokaloryczna. 100 g to zaledwie 40 kcal. Witaminy C ma tyle co cytryna. Posiada także minimalne ilości arsenu - niezbędnego dla naszego zdrowia. Największe jej skarby to jednak: wapń, magnez i potas, a związki siarki poprawią stan naszych włosów, paznokci i skóry. Ma opinię pospolitej jarzynki. Chyba całkiem niesłusznie. Najczęściej ją dusimy ze śmietaną lub ląduje w bigosie. Zróbmy z niej czasem także pyszną, zdrową surówkę.
Zmieńmy jej niepochlebny wizerunek. Spróbujcie zamiast soku z cytryny lub octu winnego zakwasić ją octem ryżowym, od razu nabierze bardzo szlachetnego, wyrafinowanego smaku.

Skladniki na 3-4 porcje:
pół główki kapusty
2 marchewki
1 cebula
1 jabłko-opcjonalnie
sól, pieprz
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oliwy lub oleju
koperek, pietruszka zielona

Wykonanie:
  • Kapustę obrać z wierzchnich uszkodzonych liści i drobno poszatkować. Można to zrobić ręcznie lub przy użycia tarki lub robota.Teraz, gdy kapusta jest młoda i dosyć luźna  cieniutkie szatkowanie nie jest problemem. Późne, bardzo zwięzłe główki lepiej  jednak szatkować przy pomocy robota. Surówka z kapusty jest najsmaczniejsza bardzo cieniutko poszatkowana.
  • Obrać cebulę, pokroić w piórka, marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki (jabłko również, gdy go używamy).
  • Wszystko wymieszać z solą, dobrze ugnieść i pozostawić na okolo 15 minut, aż kapusta "puści" sok
  • Ocet ryżowy dokładnie wymieszać z miodem i oliwą do powstania gładkiej emulsji
  • Powstałą miksturę wymieszać z kapustą. Dodać posiekany koper i zieloną pietruszkę. Przed podaniem schłodzić w lodówce
                                                                   ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)