Guten Appetit

środa, 4 września 2013

Rustykalna tarta brzoskwiniowa - pyszna



Tarta brzoskwiniowa w stylu rustykalnym. Tu perfekcjonizm nie jest wymagany, bo im bardziej nieforemnie rozwałkujemy ciasto, tym tarta będzie bardziej szykowna. Musisz spróbować, bo tarta jest przepyszna. Niesamowicie chrupiące kruche ciasto i pachnące karmerlizowane brzoskwinie, to zachwyci każdego łasucha. Ponadto to małe co nieco do kawy jest niskokaloryczne, gdyż owoce leżą na cieście bez dodatków typu śmietanka czy mascarpone. Bardzo prosto i pysznie. Polecam!



Składniki:
250 g mąki (użyłam orkiszowej jasnej- 630)
60 g cukru pudru + 1 łyżka do posypania
szczypta soli
125 g zimnego masła w małych kawałeczkach
1 jajko M
500 g brzoskwiń (4 duże)
3 łyżki brązowego cukru

Wykonanie:
  • Mąkę, cukier puder i szczyptę soli wymieszać. Dodać kawałki masła i wymieszać ręcznie, bądź w misie robota, aż do uzyskania efektu "mokrego piasku". Dodać jajko, uformować kulę, owinąć w folę i umieścić na 30 minut w lodówce.
  • Brzoskwinie przepołowić, usunąć pestki i pokroić w cienkie 3-4 mm półkrążki.
  • Na lekko podsypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 35x25 cm. Na wałku przenieść go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć pokrojone brzoskwinie, pozostawiając dookoła wolny 5-cm rant. Ten rant na koniec zawinąć, zakładając na owoce. Brzoskwinie posypać brązowym cukrem.
  • Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200° C (z nawiewem 180 °C) i piec 30-35 minut do zezłocenia brzegów.
  • Gdy przestygnie posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego!
Przepis pochodzi z "Für jeden Tag"

Całość 8 sztuk 1 porcja zawiera: 4 g białka, 14 g tłuszczu, 46 g węglowodanów i 332 kcal

5 komentarzy:

  1. wygląda naprawdę pięknie! ależ musi być pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokladnie,jak wyglada tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. O mamuniu, ale cudnie wygląda. Chyba wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Miss Raspberry,dziekuje za bardzo mily komentarz!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)