Guten Appetit

wtorek, 17 września 2013

Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem


Gołąbki z mięsem i ryżem to klasyk polskiej kuchni. Danie może trochę pracochlonne, ale jednorazowo przygotujemy ilość wystarczającą na kilka dni, lub nawet uda się coś zamrozić. Lubię mieć w zamrażarce taki awaryjny obiad. Gołąbki sprawdzą się tu znakomicie.
Najczęściej jemy je z sosem pomidorowym jako danie obiadowe lub kolacyjne z chlebem. Równie smaczne są z sosem grzybowym lub pokrojone w plastry i odsmażone na patelni. A skoro mają stanowić pożywny obiad, ważna jest proprcja mięsa i ryżu. Na kilogram mięsa mielonego gotuję 1,5 szklanki ryżu (300 g ryżu) i jest według mnie jest to proporcja idealna.

Składniki na 20 gołąbków:
1 dość luźna główka kapusty
1 kg mięsa mielonego
1 cebula
1,5 szklanki ryżu
olej
1 przecier pomidorowy- 300g
1 łyżka mąki
śmietana kwaśna - 100g
sól, pieprz, bulion warzywny

WYKONANIE:
  • Kapusta powinna być luźna, aby liście dały się łatwo zdejmować. Zewnętrzne liście kapusty usunąć. Po wycięciu ostrym nożem głąba włożyć kapustę do dużego garnka, zalać wrzącą wodą posolić, przykryć i kilka minut pogotować. Zdjąć pierwszych kilka liści, kapustę dalej gotować na małym ogniu i zdejmować kolejne liście, najlepiej na kilka rat. Zdjęte liście rozłożyć, a gdy przestygną skroić (na płasko) gruby nerw liściowy.
  • Ryż oplukać na sitku. 1,5 szklanki opłukanego ryżu zalać 2,5 szklankami wrzącej wody (mniej niż zwykle przy gotowaniu ryżu, tak by pozostał lekko twardawy). Do gotowania zamiast soli dodać 1 łyżeczkę domowej przyprawy warzywnej.
  • Cebulę drobno pokroić i lekko zezłocić.
  • Mięso mielone wymieszać z dodatkiem podsmażonej cebuli i ryżu, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Porcje nadzienia kłaść na liściach kapusty, zawijając boki do środka, a następnie zwijać w rulon.
  • Dno garnka wyłożyć połową pozostałych liści, ułożyć na nich ciasno gołąbki w dwóch warstwach, złożeniem do dołu. Przykryć pozostałymi liścimi, zalać wodą pozostałą z obgotowywania kapusty (sole mineralne!) i gotować godzinę pod przykryciem, aż liście kapusty będą miękkie.
  • Odzielnie zrobić sos pomidorowy. Jako bazę sosu zawsze wykorzystuję pyszną, pełną smaku wodę z gotowania gołąbków. Dodać przecier pomidorowy, płaską łyżkę mąki, sporą szczyptę cukru, na koniec wymieszać ze śmietaną. Życzę smacznego!

4 komentarze:

  1. Czy zamiast ryżu może być kasza? Z czym są lepsze? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, z kaszą np. gryczaną będą super. A czym lepsze? To już kwestia smaku, dla mnie jednak klasyk z ryżem:)

      Usuń
  2. Robiłam z tego przrpisu wyszły pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, to najlepsza rekomendacja dla przepisu:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)