Guten Appetit

czwartek, 24 października 2013

Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste z dynią i orzechami laskowymi


Drożdżówki z dynią podwójnie zdrowe, bo i z dodatkiem dyni, a połowę mąki zastąpiłam pełnoziarnistą mąką orkiszową, która zawiera więcej białka, żelaza i wiaminy B oraz mniej glutenu. Te bułeczki to następny dowód na to, że warzywa doskonale sprawdzają się w deserowych wypiekach.
Dzięki dodatkowi dyni drożdżówki mają intensywniejszy aromat i piękny jesienny pomarańczowo-złoty kolor. Bułeczki są pyszne i bardzo puchate, a ciasto niekłopotliwe i łatwe do współpracy. Polecam!

Składniki na 16 bułeczek:
500 g mąki (250 g mąki pszennej 550 i 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej)
250 g puree z dynii (upieczonej wcześniej w piekarniku)
140 ml mleka
50 g masła
60-70 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 op. suchych drożdży
Składniki na masę orzechową:
120 g mielonych orzechów laskowych
2-3 łyżki mleka
2 łyżki likieru Ameretto
2 łyżki miodu lub cukru pudru
Dodatkowo:: 1 żółtko + 1 łyżka mleka


Wykonanie:
  • Użyłam puree z dyni Hokkaido. Dyni nie obierać ze skóry. Usunąć pestki i  pokroić w 2-cm szpalty. Ułożyć kawałki dyni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posolić i skropić oliwą. Piec 20-25 minut w temperaturze 200° C. Zblendować na gładkie puree, wystudzić. Najlepiej przygotować dzień wcześniej.
  • Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w mleku masło. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić gładkie, sprężyste nie klejące się ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • W międzyczasie przygotować masę orzechową. Do mielonych orzechów dodać płynne składniki w takiej ilości, by powstała gęsta masa dająca się łatwo rozmarować.
  • Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60x40 cm. Rozmarować masę orzechową i zwinąć ciasto w rulon. Z rulonu odciąć16 kawałków. Każdy kawałek rozciągnąć i skręcić wokół osi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia.
  • Piekarnik nagrzać do 200°C.
  • Przed pieczeniem bułeczki posmarować żółtkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka. Piec 25 minut w 200° C. Życzę smacznego!

2 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)