Guten Appetit

sobota, 5 października 2013

Kruche ciasto ze śliwkami z kruszonką


Tak soczyste i słodkie owoce są tylko jesienią. Dlatego właśnie teraz jest najlepszy czas na pieczenie ciast z owocami, czy to będą gruszki, śliwki, czy jabłka każde ciasto smakuje wybornie. Nie ukrywam, że obok serników, ciasta z owocami należą do moich ulubionych. Świetnie zaspakajają ochotę na coś słodkiego, a jednak są zdecydowanie najmniej kaloryczne.
To dzisiejsze to bardzo zwyczajne ciasto, ale ma mnóstwo śliwek i bardzo chrupiącą kruszonkę. Będzie smakować każdemu.

Składniki na foremkę o przekroju 26 cm:

Składniki na kruchy spód :
250 g mąki
125 g masła
75 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
skórka otarta z 1 cytryny
Składniki na kruszonkę :
125 g masła
175 g mąki
75 g cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo :
1 kg śliwek
250 ml soku pomarańczowego (może być śliwkowy, wiśniowy) + 50 ml wody do rozpuszczenia budyniu
1 opakowanie budyniu waniliowego
40 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
100 g cukru

Wykonanie:
  • Mąkę, cukier, masło, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i jajko wyrobić na gładką masę Ciasto odstawić na 30 minut do lodówki.
  • 125 g masła roztopić, trochę ostudzić. Z mąką, cukrem, solą i cynamonem zagnieść składniki  na kruszonkę.
  • Śliwki przepołowić, usunąć pestki. Sok pomarańczowy ze 100 g cukru i śliwkami zagotować i dusić pod przykryciem około 10 minut. Budyń i makę ziemniaczaną rozmieszać z 50 ml zimnej wody. Połączyć z gotującymi się śliwkami. Odstawić do wystygnięcia.
  • Kruche ciasto rozwałkować pod folią na omączonym blacie na okrąg o przekroju 30 cm. Wylepić nim formę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, formując dookoła wysoki rant.
  • Na ciasto wyłożyć przestudzone śliwki.
  • Na górze równomiernie  rozłożyć kruszonkę.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175°C i piec 1 godzinę i 15 minut. Kroić po całkowitym wystygnięciu, masa owocowa musi stężeć! Życzę smacznego!
Całe ciasto to 12 porcji: 1 porcja zawiera 5 g białka, 62 g węglowodanów i 18 g tłuszczu

5 komentarzy:

  1. Pyszne i śliwkowe,moje najulubieńsze,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. super wygląda i za pewnie tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznosci :)
    Ta warstwa kruszonki jest rozbrajajaca <3

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie zrobiłam to "cudo", wyszła straszna breja z tych śliwek, przepis jet błędnie skonstruowany, gdzie jest napisane w którym momencie należy dodać mąkę ziemniaczaną, tylko w dodatkowych składnikach. Strat a czasu i pieniędzy:(((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, bo to jest bardzo smaczne "cudo". Ciasto robiłam wielokrotnie, nie jest trudne i zawsze udane - patrz zdjęcia! Jeśli czegoś nie byłaś(-eś) pewna trzeba było dopytać, chętnie służę radą. Mogę tylko domyślać się przyczyn niepowodzenia. Do pieczenia ciast najlepiej nadają się węgierki, zawierają stosunkowo mało wody. Pownnam była dopisać, że ciasto kroić dopiero po wystudzeniu, w przeciwnym razie wiadomo - "ciasto popłynie".

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)