Guten Appetit

środa, 23 października 2013

Łosoś w czerwonym sosie kokosowym z jagodami goji


Niezwykle proste, szybkie, zdrowe i bardzo smaczne danie z udziałem łososia. Jeśli lubicie tajskie klimaty to danie jest dla Was. To kuchnia pełna ryb i owoców morza. Podstawą sosu zamiast tradycyjnej śmietany kremówki jest mleko kokosowe - zdrowe, tluste, a nie podnoszące poziomu cholesterolu. Ryba w tym wydaniu smakuje wyśmienicie.

Smak czerwonej pasty curry z mlekiem kokosowym to cudowna harmonia smaków. W oryginale aromatu całemu daniu nadają listki limonki - kaffir (nie do pomyślenia, by w kuchni tajlandzkiej mogłoby ich zabraknąć). U nas z powodzeniem zastąpi je limonka, a ryż zastąpilam makaronem. Owoce goji wyglądajace jak rozsypane czerwone koraliki nadają tej potrawie tylko urody i charakteru.

Skladniki:
400 g łososia (świeży lub mrożony-wcześniej rozmrozić)
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki czerwonej curry pasty
sól, cukier
tymianek cytrynowy, ewentualnie skórka z limonki
jagody goji

Wykonanie:
  • Mleko kokosowe wlać do garnuszka dodać pastę curry  i zagotować. Zmniejszyć moc palnika i odparować sos do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Do sosu dołożyć filety łososia. Dusić je w zależności jak dużych kawałków użyliśmy, od 3-8 minut. Na końcu doprawić solą i cukrem. Dodać skórkę z limonki, tymianek cytrynowy i jagody goji. Do sosu dołożyć ugotowany makaron i całość wymieszać. Podałam z makaronem i brukselką. Życzę smacznego!
Uwaga: Z żółtą lub zieloną pastą curry danie nabierze innego koloru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)