Guten Appetit

piątek, 4 października 2013

Muffinki czekoladowo-orzechowe z jeżynami-najlepsze


Muffinki w ostatnich latach zrobiły w polskiej kuchni oszałamiającą karierę. Nic dziwnego, ich receptury są wyjątkowe nieskomplikowane, sprowadzają się właściwie do wymieszania składników i to bez użycia miksera. Sprawdzają się nie tylko jako świetny deser, bo w zależności od użytych składników będą świetną przekąską, podwieczorkiem lub śniadaniem.
Moje są smacznym deserem z owocami. Smacznym to mało powiedziane, są po prostu przepyszne. Pierwszy raz robiłam je na bazie jogurtu greckiego. Są zachwycające w smaku, bardzo puszyste, mięciutkie i to nie tylko w dniu wypieku. To zdecydowanie najlepsze muffinki jakie jadłam. Koniecznie spróbujcie tych puszystych, dietetycznych muffinek!

Składniki na 12 muffinek:
200 g mąki i 50 g mielonych orzechów laskowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
1 jajko
120 g cukru
80 ml oleju
250 g jogurtu greckiego + 100 g serka Philadelfia na wierzch do ozdoby
1 łyżka cukru waniliowego
150 -200 g jeżyn

Wykonanie:
  • Piekarnik nastawić na 180°C. Formę muffinkowa wyłożyć papilotkami do pieczenia.
  • Mąkę, proszek do pieczenia sodę, cukier i kakao wymieszać.
  • W drugim pojemniku wymieszać jogurt, jajko i olej.
  • Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać widelcem, aż nie będzie widocznych śladów suchej mąki. Ciasto będzie stosunkowo gęste, tak ma być. Gdy uznacie, że jest jednak za gęste, można dodać kilka łyżek mleka.
  • Do papilotek nałożyć po 1 łyżce ciasta, następnie dodaćc po kilka jeżyn. Resztę ciasta rozłożyć równomiernie do wszystkich foremek.
  • Piec 20-25 minut na środkowej szynie. Dla pewności, czy są upieczone można sprawdzić patyczkiem.
  • Studzić na kratce.
  • Serek Philadelfia i resztę jogurtu wymieszać z cukrem waniliowym. Ułożyć po kleksie jogurtu na przestudzone muffinki i udekorować jeżyną. Życzę smacznego!

1 sztuka to 191 kcal, 26 g węglowodanów, 3g białka, 8 g tłuszczu


4 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)