Guten Appetit

piątek, 18 października 2013

Tort z mąki gryczanej z kremem z czarnego bzu


Niecodzienny tort i niecodzienne połączenie smaków. Nie jestem fanką tortów, ale mały rodzinny jubileusz sprawił, że jednak pomysł z upieczeniem tortu zrealizowalam. W przepisie, który czekał na swoją kolejkę już od dłuższego czasu zaintrygował mnie biszkopt z mąki gryczanej, przełożony kremem z czarnego bzu. Bardzo byłam ciekawa tej kompozycji smakowej. Przeczucie mnie nie zawiodło, bo tort jest przepyszny.
Całość idealnie wyważona smakowo, a posmak gryki, który nie każdemu przypadnie do gustu, tutaj w połączeniu z czarnym bzem, będzie na pewno smakować każdemu. Ten tort był jak meteor - pojawił się i zniknął. Był leciutki i bardzo puszysty.Także bardzo polecam to jesienne połączenie smakowe - gryki z czarnym bzem.
Zawiera nie tylko super zdrowe składniki, ale jest również niskokaloryczny, zatem można się nim delektować bez wyrzutów sumienia.

Składniki na spód biszkoptowy :
200 g drobnego cukru
4 jajka
9 łyżek oleju np.rzepakowegp
200 g mąki gryczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem :
375 soku z czarnego bzu
100 g drobnego cukru
1 op.budyniu waniliowego
1 op.żelatyny w proszku lub w listkach
400 g śmietany kremówki
Ozdoba góry tortu :
250 g soku z czarnego bzu
2 łyżki drobnego cukru
1 op.Tortenguss lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo: 2-3 łyżki dżemu ( u mnie jeżynowy)

Wykonanie:

° Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Cukier z jajkami ubijamy do białości, na gęsty, puchaty kogel-mogel. Potem należy na wolnych obrotach miksera wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Masę wylewamy do foremki o przekroju 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, boków foremki nie smarujemy. Piec 30 minut. Studzić na kratce. Po 10-15 uwolnić ciasto z obręczy, papieru i najlepiej odwrócić go "do góry nogami", będzie wtedy idealnie równe, bez górki pośrodku.

° Żelatynę w proszku lub w listkach namoczyć w zimnej wodzie. Budyń rozmieszać z częścią soku z czarnego bzu, resztę soku wlać do garnuszka, dodać 100 g cukru i podgrzewać do zagotowania. Dodać rozmieszany budyń i energicznie mieszając rózgą, zagotować. Odstawić do wystudzenia.

° Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dodać do rozpuszczonej żelatyny trochę ugotowanego budyniu, dokładnie rozmieszać i dopiero wtedy, wlewając małymi porcjami połączyć z całym ugotowanym budyniem. Zapobiegnie to powstaniu grudek. Wystudzić.

° Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i porcjami dodawać do budyniu, cały czas mieszając. Zrobiłam to przy pomocy rózgi. 4 łyżki masy budyniowej odłożyć na bok.

° Wystudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty. Pierwszy blat ułożyć na paterze. Posmarować go 2-3 łyżkami dżemu i nałożyć krem. Przykryć kolejnym blatem i rozsmarować resztę kremu. Położyć trzeci blat i rozsmarować na nim odłożone 4 łyżki masy budyniowej. Można również posmarować boki tortu, jeśli chcemy je udekorowac np. wiórkami białej czekolady.

° Do garnuszka wlać sok z czarnego bzu, dodać cukier i Tortenenguss lub zamiast mąkę ziemniaczaną i mieszając cały czas doprowadzić do wrzenia. Zagotować. Nieco przestudzić i udekorować masą górę tortu.

° Schłodzić przez noc w lodówce. Życzę smacznego!

Całość to 16 porcji: 1 porcja to: 301 kcal, 5 g białka, 15 g tłuszczu i 37 g węglowodanów


12 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Slicznie dziekuje Madziu za wow.Smakuje tez oblednie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasto :) Chylę czoła, zwłaszcza za ten pomysł z gryczanym ciastem! To naprawdę godne podziwu, bo dla mnie mąka gryczana nie jest zbyt prostą do operowania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Whiness,dziekuje za mile slowa.Maka gryczana faktycznie jest trudna np, w nalesnikach sprawila mi wiele klopotow.,a tu w biszkopcie sprawdzila sie idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dekoracja bardzo mi się podoba! Masa ciekawa, szkoda, ze nie mam takiego swojego soczku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekna i oryginalna dekoracja.Ciekamwy pomysl z zastosowaniem maki gryczanej.

    OdpowiedzUsuń
  7. Z taka dekoracja, torcik sprawdzi sie idealnie na halloweenowe przyjecie :)
    Przepis bardzo mi sie podoba. Tylko skad wziac sok z czarnego bzu?

    OdpowiedzUsuń
  8. nie no, ale czad! i jeszcze ta dekoracja! piękny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Klaudia,masz racje,na Halloween idealny,choc nie bylo to moim zamiarem.Sok w kartoniku kupilam w Aldi.
    Jula,dziekuje za czadowy komentarz!

    OdpowiedzUsuń
  10. Spot on with this write-up, I actually feel this web
    site needs far more attention. I'll probably be back again to read
    through more, thanks for the information!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)