Guten Appetit

poniedziałek, 21 października 2013

Zupa ziemniaczana z dynią i pieczarkami - wegeteriańska


Bardzo prosta, szybka, sycąca i super smaczna jesienna zupa. Oczywiście dynia z ziemniakiem w roli głównej. Jako omasta przysmażone na rumiano pieczarki. Pycha!


Skladniki na 4 porcje:
1 cebula
250 g dynii np.Hokkaido
250 g ziemniaków
1 łyżka masła ghee
600 ml bulionu warzywnego
250 ml mleka kokosowego (bez mleka też pyszna)
sól, pieprz, gałka muszkatalowa
100 g pieczarek

Wykonanie:

° Cebulę obrać, z dyni usunąć pestki, ziemniaki obrać. Wszystko pokroić w grubą kostkę.
° W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać masło, wrzucić cebulę i zeszklić, dodać dynię i ziemniaki. Razem krótko obsmażyć, wlać bulion i gotować do miękkosci około 20 minut.
° Zupę zblendowć, ale niezbyt dokładnie, tak by pozostały kawałki dyni i ziemniaków. Dodać mleczko kokosowe, zagotować razem i przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałowaą
° W międzyczasie na patelni podsmażyć na rumiano, pokrojone w plasterki małe pieczarki. Można przesmażyć kilka, gdy chcemy tylko ozdobić zupę lub więcej gdy mają oprócz ozdoby stanowić wkładkę grzybową.
Uwaga odnośnie pieczarek: Jeśli chcemy cieszyć się ich intensywnym smakiem i ładnie  przyrumienić grzyby nie myjemy ich. Najlepiej kupić świeże, białe, jędrne pieczarki, a ewentalne czarne grudki ziemi usunąć ręcznikiem papierowym lub zebrać małym nożykiem.
° Zupę rozlewamy do miseczek, dokładamy pieczarki. Życzę smacznego!

Uwagi : Bardziej orientalny charakter nada zupie dodatek curry. Dodatek szafranu natomiast dodatkowo podkreśli pomarańczowo-złocisty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)