Guten Appetit

sobota, 23 listopada 2013

Buraczki zasmażane


Buraczki zasmażane to klasyk polskiej kuchni i pyszny dodatek do zimowego obiadu. Świetnie smakują z ziemniakami, wszelkiej maści kluskami, kopytkami i pyzami oraz smażonym i duszonym mięsem. To obok marchewki najpopularniejsze polskie warzywo. Trudno przecenić ich rolę jako środka wzmacniającego nasz system odpornościowy i odtruwającego. Wiedzieli już o tym nasi przodkowie, dlatego potrawy z buraków są wpisane w polską tradycję od wieków.

Składniki:
1 kg buraczków
1 mała cebula
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
1 łyżka masła ghee
1 czubata łyżeczka mąki krupczatki
majeranek lub kminek - opcjonalnie

Wykonanie:

° Buraki upiec w piekarniku lub ugotować w łupinach. W zależności od wielkości buraków zajmie Ci to od 1,5-2 godzin. Ponieważ gotuje się je niekrojone powinny być możliwie jednakowej wielkości.Wystudzić i obrać.
° Zetrzeć buraki na najdrobniejszych oczkach tarki.
° Obraną cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę i przysmażyć na złoto na roztopionym maśle.
° Do zezłoconej cebuli dodać łyżeczkę mąki, mieszając zrobić zasmażkę. Do zasmażki dodać starte buraczki razem z sokiem, który puściły. Cały czas mieszając podgrzać. Doprawić do smaku solą cukrem i sokiem z cytryny. Podawać gorące. Życzę smacznego!

Uwagi: Buraczki można doprawić kminkien lub majerankiem.
            Najszybciej można ugotować buraki w szybkowarze ( 30 minut).

2 komentarze:

  1. Czasem jak mam dobre dni, to buraczki wcinam każdego popołudnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Shiral,ale chyba nie do popoludniowej kawki? Mam w zanadrzu przepis na ciasto z burakami,czeka w kolejce do realizacji.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)