Guten Appetit

czwartek, 14 listopada 2013

Jabłecznik serowy bez jajek



"Jesień pełne kosze darów niesie", a w tym koszu najwięcej jabłek, owoców jesieni niezwykłej urody i smaku. Właśnie teraz jesienią jabłko króluje na polskich stołach. Jest to również najlepsza pora na pieczenie jabłeczników. Teraz też smakują wyjątkowo. Przepis na ten jabłeczmik znalazłam tutaj: klik
Zachwycił mnie ułożeniem jabłek. Bo przyznacie, że wygląda niezwykle efektownie. Wprowadziłam własną modyfikację w postaci wypełnienia wydrążonych jabłek składającego się z orzechów włoskich, żurawiny, cynamonu i marcepana,
bo jabłka w połączeniu z wanilią wydały mi się zbyt ubogie smakowo. Jabłka we wzbogaconym wydaniu smakują wyśmienicie. Zresztą spóbujcie sami.


Składniki na blachę 39x26 cm::
3 szklanki mąki pszennej
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
200 g serka homogenizowanego czystego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego (własnej produkcji)
szczypta soli
1 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
nadzienie do jabłek: garść orzechów włoskich, garść suszonej żurawiny, 60 g marcepanu, cynamon

Wykonanie:
  • Suche składniki umieścić w misce i wymieszać z serkiem przy pomocy widelca. Dołożyć masło rozdrobnione na mniejsze kawałki i wyrobić na gładkie, nielepiące się ciasto.
  • Włączyć piekarnik i nastawić na 180°C.
  • Orzechy z żurawiną posiekać nożem. Marcepan podzielić na 12 kawałków. Jabłka obrać, przeciąć na pół, a środki wydrążyć przy pomocy specjalnego nożyka. Każdą połówkę jabłka oprószyć cynamonem i wypełnić łyżeczką posiekanych orzechów z żurawiną i zalepić kawałkiem marcepana.
  • Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować na papierze do pieczenia, wielkość dopasowując do dna blaszki.
  • Ułożyć ciasto z papierem na blaszce i rozłożyć przygotowane jabłka macepanem do dołu.
  • Rozwałkować drugą część ciasta, również na papierze do pieczenia. Rozwałkowane ciasto razem z papierem umieścić na rozłożonych jabłkach i powoli usunąć papier. Piec w temperaturze 180°C 45 minut. Życzę smacznego!

6 komentarzy:

  1. I to wlasnie najpiekniejsza recenzja.Ciesze sie ,ze Cie zainspirowalam do pieczenia!Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja teraz pieke ;)
    Cudo *.*
    Znalazłam baaardzo dużo przepisow z taka forma jablek, ale ten jest o wiele lepszy niz inne, bo miejsce gniazd nasiennych nie jest puste. Super. Zapraszam na chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Milo mi,ze moj pomysl znalazl uznanie.Dziekuje za zaproszenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto piękne. Ale liczę już któryś raz i wychodzi mi, że użyłaś 15 połówek więc nie może być 6 jabłek. :) chyba, że z moją matematyką coś nie tak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z Twoją matematyką wszysto jest ok:) Powinnam napisać 1 kg jabłek, a ile to sztuk zależy juz tylko od wielkości jabłuszek:) Taka drobna nieścisłość, sorry:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)