Guten Appetit

piątek, 29 listopada 2013

Jabłka pieczone z marcepanem, migdałami i rodzynkami


Robicie czasem jabłka pieczone? To deser stary jak świat i chyba trochę zapomniany. Przy tym tak prosty, niezwykle dekoracyjny i efektowny. Bardzo polecam pieczenie jabłek, bo to nie tylko smaczny ale i bardzo zdrowy deser lub cudownie rozgrzewąjąca przekąska na krótkie, jesienne dni. Przy wypełnianiu jabłka możecie puścić wodze fantazji i jabłkowy farsz zrobić z tego co lubicie najbardziej. Nie pomijajcie jednak cydru, gdyż po upieczeniu utworzy przepyszny sosik. Oto moja propozycja na pieczone jabłka.
Spróbujcie koniecznie!


Skladniki na 2 jabłka:
2 jabłka (np.boskop, elstar, kortland))
1 łyżka rodzynek
1 łyżka posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g masy marcepanowej
sok z cytryny
2 łyżeczki masła
150 ml cydru (lub soku jabłkowego)

Wykonanie:
  • Przygotowanie masy. Rodzynki, posiekane migdały, startą skórkę z cytryny, cynamon razem z marcepanem wygnieść w palcach na jednolitą masę. Uformować wałeczek.
  • Przygotowanie jabłek. Jeśli jabłka nie stoją równo ściąć je delikatnie od spodu i wyrównać podstawę. Z góry ściąć 2 cm "czapeczkę" wraz z ogonkiem. Specjalnym nożykiem usunąć gniazda nasienne z jabłek nie przebijając ich jednak na wylot. Skropić sokiem z cytryny przecięte części, by nie ściemniały. W wycięte zagłębienie włożyć po kawałku przygotowanego, zrolowanego marcepanu.
  • Ułożyć jabłka w naczyniu, w którym będziemy je zapiekać. Na marcepanie ułożyć masło, przykryć odciętą czapeczką. Na dno naczynia wlać cydr.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec 30 minut. Jeśli używasz bardzo dużych jabłek czas pieczenia odpowiednio wydłużyć do 40 minut i zmniejszyć temperature do 180°C. Można podawać posypane cukrem pudrem, z lodami waniliowymi, ale bez dodatkow są równie pyszne! Życzę smacznego!


1 komentarz:

  1. Z marcepanem ? To musiało być pyszne ! Uwielbiam marcepan a połączenie go z orzechami i rodzynkami jest wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)