Guten Appetit

poniedziałek, 11 listopada 2013

Racuchy z jabłkami czyli "jabłka w orkiszowych szlafroczkach"


Pyszne, proste szybkie danie lubiane przez wszystkich, szczególnie dzieci. To chyba najbardziej znana potrawa z jabłek w kuchni polskiej. Jabłek nie powinno zabraknąć w żadnej diecie, bo mają nie tylko wiele wartości odżywczych, ale nawet i leczniczych. Neutralizują toksyczne substancje, pektyny zawarte w jabłku obniżają poziom cholesterolu i wspomagają trawienie. Doskonale odświeżają organizm i oczyszczają krew.

Jabłka w szlafroczkach, tak u nas w domu nazywały się plasterki jabłek smażone w gęstym  cieście. Dziś jedynie białą makę zastąpiła mąka orkiszowa pełnoziarnista, bogatsza w błonnik i większą ilość składników odżywczych.


Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka kefiru lub zsiadłego mleka
1 jajko
1/2 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
spora szczypta  soli
cukier puder do posypania
4 jabłka

Wykonanie:
  • Do miski wsypyć mąkę wymieszaną z sodą i solą, wlać kefir, wbić jajko. Wyrobić łyżką lub mikserem na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
  • Obrać jabłka. Specjalnym nożykiem usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w 0.5 cm krążki.
  • Na patelni rozgrzać olej. Zanurzać krążki jabłek przy pomocy widelca w przygotowanym cieście i układać na patelni ze sporą ilością oleju.
  • Smażyć na rumiano z obydwu stron.
  • Usmażone racuszki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Podawać gorące posypane cukrem pudrem.
Życzę smacznego !

2 komentarze:

  1. Kochana, dzięki za przepis, ale czemu smażysz placki na oleju? Pisałaś o wspaniałych cechach smalcu i miałaś rację. 200 stopni Celsjusza dymienia, aromat, nie wchłania się w placki jak olej.

    Ja robię podobnie, tylko nie dodaję sody, daję ubite białko, a zamiast kefiru można też dodać słodkiej śmietanki [ja 30%] - wtedy ciasto jest delikatniejsze.

    A najlepsze jabłka do tych placków to szara renete

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha! Ewo Wiktorio,chetnie uzywalabym smalcu ,tylko wtedy go po prostu nie mialam.W Niemczech slonina do przetopienia na smalec jest nieosiagalna.Post o smalcu powstal po urlopie w Polsce,z ktorego przywiozlam piekna sloninke.
    Tak to prawda, z dodatkiem bialka sa niezwykle puchate,u mnie wpis na racuchy z kwiatami czarnego bzu.Zgadzam sie,ze szare renety sa najlepsze,tez je uzywam.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)