Guten Appetit

piątek, 15 listopada 2013

Surówka z marchewki


MARCHEWKA w kuchni polskiej jest równie popularna jak ziemniaki. O tym, że marchewka należy do najbogatszych w witaminy warzyw wie chyba każde dziecko. Zalecana jest każdemu, niezaleznie od wieku.
  • U nastolatków wpływa korzystnie na cerę i urodę, osobom starszym wygładza zmarszczki i za sprawą beta-karotenu korzystnie wpływa na wzrok



  • Z tego powodu jest zalecana także osobom pracującym przed monitorem komputerów i kierowcom.
  • Marchew wpływa również na obniżenie poziomu tłuszczów we krwi. Zawarta w niej celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu.
  • Bogactwo makro- i mikroelementow (wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, miedź, fosfor) działa wzmacniająco, chroni organizm przed anemią, reguluje również pracę żołądka, poprawia metabolizm i utrzymuje wątrobę w zdrowiu.
Surówka, którą chcę przypomnieć jest niezwykle smaczna, soczysta, orzeżwiająca w smaku i bardzo szybka do przygotowania. Znają ja pewnie wszyscy, lecz niektórzy całkiem o niej zapomnieli. Może warto wskrzesić stare przepisy.

Składniki na 2 porcje:
4 marchewki
1 spore jabłko
sok z małej cytryny
1 łyżka miodu lub 2 łyżeczki trzcinowego cukru
1 łyżka oleju lnianego lub każdego innego

Wykonanie:
  • Obraną marchewkę i jabłko zetrzeć na najmnieszych oczkach tarki.
  • Wymieszać z miodem, olejem i sokiem z cytryny.
  • Podawać zaraz po przygotowaniu. Posypać natką pietruszki.
Uwagi: Bardzo smaczna jest z dodatkiem startego imbiru (1-1,5 cm) lub z dodatkiem łyżki chrzanu 
ze słoiczka. Można dodać ulubione zioła np. miętę, tymianek. Posypać prażonymi ziarnami sezamu.
           Smacznego!

1 komentarz:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)