Guten Appetit

wtorek, 26 listopada 2013

Domowy cukier waniliowy i esencja waniliowa. Świąteczny niezbędnik


Jeśli zadajemy sobie trud wypiekania domowych słodkości, zadbajmy również o składniki najwyższej jakości bez chemicznych dodatków. Większość ciast i deserów wymaga dodatku cukru waniliowego lub jeszcze bardziej skoncentrowanej wanilii, czyli extraktu waniliowego. Przygotujesz je bez trudu w domowym zaciszu.

Przepis na domowy cukier waniliowy:
200-300 g drobnego nierafinowanego cukru trzcinowego Demerara lub ksylitolu
1 strąk wanilii
słoiczek ze szczelnie zamykaną pokrywką

WYKONANIE :
Słoiczek napełnić cukrem lub ksylitolem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Nożem zeskrobać nasionka i wraz z pociętym na kilka kawałków pustym strąkiem umieścić w słoiczku. Zakręcić, wstrzasnąć i gotowe. Można odstawić na półkę z przyprawami. Cukier jest gotowy do użycia po około 1-2 tygodniach.
W miarę jak cukru/ksylitolu będzie ubywać, dosypujemy nowy. Możemy również dokładać puste strąki zużyte do deserów, żeby zintensyfikować aromat.

Przepis na domowy extrakt waniliowy:
200 ml wódki lub spirytusu lub pół na pół
2 strąki wanilii
szklana buteleczka z zamknięciem

WYKONANIE :
Strąki wanilii przecinamy wzdłuż i nie usuwając nasionek umieścić w buteleczce z wódką. Jeśli się nie mieszczą pociąć na mniejsze kawałki. Zamknąć butelkę i co jakiś czas wstrząsnać. Już po kilku tygodniach nasz extrakt nabierze ciemniejszej barwy, jednak dopiero po 2-ch miesiącach osiągnie pełnię aromatu.
Dojrzały ma barwę mocnej herbaty. Co jakiś czas można dorzucić puste strąki i w miarę zużywania dolewać nowe porcje wódki.
Nawet jeśli rzadko pieczecie ciasta warto zrobić extrakt waniliowy, bo można go bardzo długo przechowywać.
Mam nadzieję, że się skusicie, bo naprawdę warto!


4 komentarze:

  1. czy jest duża różnica w smaku między białym a brązowym cukrem ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Marto,tak brazowy ma charakterystyczny delikatnie karmelowy posmak i troche wiecej mikroelementow od zwyklego bialego.Takze karmel w polaczeniu z wanilia swietnie podkresli smak kazdego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  3. dzięki za odpowiedź :) cały czas robiłam z białego cukru, ale teraz wypróbuję na brązowym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pewna,ze do bialego juz nie wrocisz :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)