Guten Appetit

środa, 27 listopada 2013

Zupa krem z pasternaku z orzechami włoskimi


Pasternak niegdyś królował na polskich stołach. Warzywo to przegrało kilkaset lat temu z ziemniakiem i włoszczyzną sprowadzoną do Polski przez królową Bonę. Nadal rzadko pojawia się na naszych stołach. Wygląd ma podobny do pietruszki i wyróżnia go specyficzny aromat, przypominajacy kminek, anyż i koper razem wzięte. Jest nie tylko delikatny i smaczny, ale bardzo zdrowy. Jakie ma wartości, możesz przeczytać: tutaj.
Zupa jest niezwykle prosta i szybka do przygotowania.
Potrzeba bowiem zaledwie 15 minut, by ugotować pasternak. Gotuje się szybciej niż ziemniaki. Ta smaczna, rozgrzewajaca i sycąca zupa - krem to świetna propozycja na nadchodzące zimowe dni. Zapraszam do przepisu.

Składniki na 4 porcje:
400 - 500 g pasternaku
600 - 800 ml bulionu warzywnego
50 g orzechów włoskich
1 cebula, 1 ząbek czosnku
sól, pieprz z młynka
1 łyżka masła ghee
1 szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki nasion kminku
jogurt, śmietana lub śmietanka kokosowa

Wykonanie:
  • Cebulę obrać, posiekać przysmażyć na łyżce masła. Pod koniec smażenia dorzucić czosnek.
  • Pasternak obrać, pokroić w grubą kostkę i razem z orzechami dodać do podsmażanej cebuli z czosnkiem.
  • Przesmażyć wszystkie składniki razem przez kilka minut.
  • Wlać bulion i gotować całość 15 minut. Dodać przyprawy. Całość zblendować. Podawać z kleksem jogurtu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)