Guten Appetit

niedziela, 8 grudnia 2013

Apfel-Strudel czyli strudel z jabłkami i bakaliami


Tradycyjny wiedeński strudel, popularny zwłaszcza w Austrii, a uwielbiany przez Niemców. Najlepiej smakuje podany na ciepło z bitą śmiataną, sosem waniliowym lub lodami, choć nam smakuje najbardziej bez żadnych dodatków. Zamiast pieczenia pierniczków, za którymi nie przepadamy, upiekłam strudel.
Przepis wypatrzyłam już dawno temu i doczekał się realizacji. Mój domowy "tester" niecierpliwie czekał już na ciasto z jabłkami. Także spełniłam życzenie męża i jednocześnie wypróbowałam nowy przepis.
Nie, nie miałam do tej pory w świątecznym menu ciasta z jabłkami. Chociaż to, z dużą ilością orzechów i żurawiny wpasowałoby się w świąteczne klimaty idealnie. Strudel jest mięciutki, aromatyczny, wilgotny, po prostu pyszny. Niezwykle prosty do zrobienia, bo ciasto jest genialne do współpracy. Także gorąco polecam!
Sama będę powtarzać ten przepis wielokrotnie, to pewne.

Składniki na ciasto - 1 ogromny 0,5 m strudel
300 g mąki + mąka do podsypania
60 g cukru
1 szczypta soli
1,5 łyżki skórki startej z cytryny
150 ml mleka
1 łyżeczka suchych drożdży ( 20 g świeżych)
50 g masła
Składniki na nadzienie :
1,2 kg kwaśnych jabłek ( np. boskop, szara reneta)
2 łyżki cukru pudru
100 g orzechów włoskich
100 g suszonej żurawiny
1 łyżka cynamonu
50 g cukru
50 g amarettini (włoskie ciasteczka)
1 żółtko + 1 łyżka mleka na glazurę

Wykonanie:

° Mleko podgrzać, rozpuścić w nim masło. Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszać, umieścić w misie robota, wlać mleko z masłem i wyrabiać około 10 minut, do powstania gładkiego, elastycznego ciasta. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
° Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny.
° Na patelni rozpuścić 1 łyżkę cukru pudru, dorzucić orzechy włoskie i podprażyć. Odłożyć do wystudzenia.
° Wystudzone orzechy i żurawinę posiekać. Wymieszać razem z jabłkami, cynamonem i cukrem.
° Rozkruszyć amerettini.
° Nastawić piekarnik na 180° C.
° Na omączonym blacie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 50x40 cm. Rozkruszyć amarettini. Równomiernie rozłożyć jabłka, pozostawiając dookoła wolny 2-4 cm rant.
Boki ciasta założyć do środka i od dłużego boku zrolować.
° Strudel ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po  przekątnej, złączeniem do dołu. Posmarować jajkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka.
° Piec 40-45 minut w 180° C, aż się ładnie zrumieni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego!

Całość to 12 porcji: 1 porcja to 330 kcal i zawiera 47 g węglowodanów, 6 g białka, 11 g tłuszczu
Przepis pochodzi z magazynu "Das Koch Rezept".

4 komentarze:

  1. Hallo Nika,
    sieht gut aus.
    Du verwendest die Apfelsorten welche ich im Garten habe.

    Schöne Grüße aus Wien

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Vielen Dank:) Hast Du schöne Apfelsorte:) Schöne Grüße aus Kassel

      Usuń
  2. Do ciasta nie ma jaj ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ten strudel jest bez jajek:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)