Guten Appetit

wtorek, 24 grudnia 2013

Makowe mini-bułeczki


Ponieważ w święta nie może zabraknąć choinki, jest i choinka. U mnie z pysznych, malutkich chrupiących bułeczek z makiem. Bułeczki są delikatne, bardzo smaczne i dosłownie na dwa kęsy.


Przepis na bułeczki "pieguski"

Składniki na 21 bułeczek:
280 g mąki
180 ml pół na pół mleka z wodą
35 g maku
20 g masła
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki suchych drożdzy
1 jajko M
2 łyżki cukru perłowego
do posmarowania: 1 żółtko +1 łyżeczka mleka

Wykonanie:
  • Mleko z masłem i wodą podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić gładkie sprężyste ciasto. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do podwojenia objętości.
  • Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto na blat, jeszcze raz zagnieść i podzielić na 21 równych kawałków. Żeby bułeczki były równej wielkości, ciasto najlepiej odważyć, po 28-29 g ciasta na bułeczkę. Każdą  rozpłaszczyć na placuszek i zawijać od zewnątrz do środka, okrążając tak placuszek dookoła, formujesz bułeczkę.
  • Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zwinięciem do dołu, zostawiając między bułeczkami niewielkie odstępy.
  • Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia. Posmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Posypać cukrem perłowym.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec 20 minut, do zrumienienia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)