Guten Appetit

piątek, 27 grudnia 2013

Jarmuż zapiekany pod orzechowo - cynamonową pierzynką


Po świątecznym obżarstwie czujemy się ociężali. Dieta warzywna pozwoli to zmienić, np. jarmuż, a
sezon na jarmuż właśnie w pełni. To kultowe warzywo zwolenników zdrowej diety, wielbione także przez wegetarian i wegan. Jest mega zdrowy i robi furorę na całym świecie.
Zalety jarmużu naprawdę robią wrażenie (o właściwościach jarmużu przeczytaj: tutaj), dlatego koniecznie musi znaleźć się w Twojej diecie.

Ostatnio czytałam, że w Polsce z jarmużem jest tak, jak z Yeti w Himalajach. Wielu o nim słyszało, ale mało kto go oglądał. Zwłaszcza na talerzu. Myślę, że powoli się to zmienia. Na pocieszenie mogę tylko dodać, ze choć tak popularny w Niemczech, jest również trudno osiągalny, ten świeży, zielony oczywiście.
Dzisiejsza zapiekanka z dodatkiem orzechów włoskich jest super smaczna. Zapraszam do przepisu.

Skladniki na 4 porcje:
800 g jarmużu
sól, cukier, pieprz
1/2 pęczka pietruszki
2 jajka
200 ml mleka kokosowego lub śmietany kremówki
100 g orzechów włoskich
cynamon
100 g sera górskiego - Bergkäse

Wykonanie:
  • Jarmuż dokładnie wypłukać. Z liści jarmużu usunąć zgrubiały nerw główny i porwać na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki drobno posiekać i wymieszać z odsączonym jarmużem. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć w płaskim naczyniu do zapiekania.
  • Jajkami wymieszanymi ze śmietanką lub mlekiem zalać liście jarmużu.
  • Piekarnik nagrzać do 200°C.
  • Orzechy posiekać i wymieszać z 2 szczyptami cynamonu. Rozłożyć na jarmużu. Zetrzeć na tarce ser i rozsypać na orzechach.
  • Zapiekać 25 minut do zrumienienia górnej warstwy orzechowo-serowej. Do zapiekanego jarmużu pasują idealnie gotowane ziemniaki. Życzę smacznego!
1 porcja to 565 kcal, w tym 10 g węglowodanów, 25 g białka, 47 g tłuszczu (przy użyciu kremówki)

Jörg Göttes Rezept aus der "Gastspiel" - Sendung

2 komentarze:

  1. Witam. Czy w Niemczech jest pikantny ser podobny do cheddara? I mam pytanie czy da sie zrobić identycznie z mrozonego jarmuzu? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożony jarmuż trzeba by wcześniej rozmrozić i odlać zgromadzoną wodę.Nie znam smaku orginalnego cheddara,dlatego nie chciałabym wprowadzić Cię w błąd.Domyślam się jedynie,że wśród Bergkäse na pewno znalazł by się odpowiednik.Serdeczności:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)