Guten Appetit

sobota, 21 grudnia 2013

Keks świąteczny, biszkoptowy - najlepszy



Wczoraj przeżyłam chwile grozy. Dwie foremki wypełnione ciastem keksowym, przygotowane do pieczenia, wkładam do nagrzanego piekarnika, a tu klik i ciemno! Piekarnik przestał grzać, wszystkie światełka pogasły, tylko zegar funkcjonuje. Panika! Zamieszanie wokół piekarnika trwało chyba z pół godziny jak nie więcej, łącznie z czytaniem instrukcji. A moje myśli krążyły tylko wokół jednego , czy keks jest do uratowania? Okazało się, że zaklinowały się przyciski i piekarnik ruszył wreszcie
do boju.
Jak widzisz na zdjęciach, tak wygląda uratowany keks. Pyszny jest jak zawsze, tylko od czekania trochę bakalie opadły. Wśród ciast przygotowanych na święta keks gościł u nas od zawsze. I zawsze był wyjątkowy, bo z ogromną ilością bakalii.
Tak naprawdę pieczony tylko i wyłącznie z okazji świąt. Dlatego też smakuje wyjątkowo, bo nie ma sposobu, by pieczony dwa razy w roku spowszedniał. Nie może w nim zabraknąć suszonych fig, moreli, migdałów i kolorowych  kandyzowanych owoców. Smaku dodaje pyszna polewa czekoladowa. Ten keks właściwie się nie starzeje, a im starszy tym lepszy w smaku. Można go upiec nawet kilka dni wcześniej. Jest tak znakomity, że nigdy nie szukałam innego przepisu


Skladniki na 2 keksówki:
5 jaj
25 dkg mąki pszennej + 3 łyżki
25 cukru pudru
1 łyżka cukieru waniliowego
1 łyżka rumu lub octu 6%
bakalie: 50-60 dkg, w tym
             12 dkg rodzynek
             10 dkg suszonych moreli
             10 dkg suszonych fig
             8 dkg skórki pomarańczowej
             10 dkg migdałów 
             10 kandyzowanych owoców: daktyle, papaja, ananas, arcydzięgiel
Polewa czekoladowa:
80 g gorzkiej czekolady
80 g śmietany kremówki 

Wykonanie:
  • Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Sparzyć migdały i obrać ze skórki. Wszystkie bakalie pokroić - dowolnie. Kroję w kostkę. Dodać osączone i osuszone rodzynki.
  • Jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodać rum i wmieszać mąkę.
  • Wszystkie bakalie obtoczyć w 3 łyżkach mąki, następnie wymieszać z ciastem. Ciasto wyłożyć do keksówek wyścielonych papierem do pieczenia.
  • Piec około 50 minut w 160° C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. 
  • Zagotować śmietanę kremówkę, następnie dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzone keksy posmarować polewą czekoladową. Smacznego!
Uwaga: ciasto powinno być gęste, żeby bakalie nie opadły na dno.

2 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)