Guten Appetit

piątek, 13 grudnia 2013

Kluski śląskie z farszem pieczarkowym


Czy kluski śląskie mogą być jeszcze smaczniejsze niż są w rzeczywistości? Oczywiście. Wystarczy wypełnić je ulubionym nadzieniem. Wówczas z dodatkiem surówki mogą stanowić samodzielne pyszne drugie danie. Kluski śląskie zawsze robię w większej ilości. Ciasto zawinięte w folię spożywczą znakomicie przechowuje się kilka dni w lodówce.
Ogromna oszczędność czasu.
Przepis podstawowy na kluski śląskie znajdziesz tutaj: klik


Skladniki na farsz pieczarkowy:
300 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku ( opcjonalnie)
1 łyżka masła ghee
bułka tarta - opcjonalnie
sól, pieprz

Wykonanie:
  • Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Pod koniec smażenia dodać ząbek czosnku.
  • Drobno pokroić pieczarki i dołożyć na patelnię do przysmażenia. Poddusić kilka minut. Na koniec posolić i doprawić pieprzem. Jeśli farsz jest za rzadki, dodaj bułkę tartą
  • Z przygotowanego ciasta zrobić placuszek, na który układać po 1 łyżeczce farszu. Zwinąć w kulkę. Tak samo postąpić z następnymi kluskami, aż do wyczerpania ciasta i farszu.
  • Gotować w osolonej wodzie, jeszcze kilka minut po wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową.
  • Okrasić skwarkami. Życzę smacznego!

8 komentarzy:

  1. Rewelacyjne,robiłam w cuisine companion (robot gotujący)całość wraz wyrobieniem ciasta zajeła mi 15 min.rodzina zachwycona :) dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie! 15 minut? Też bym była zachwycona:) Niezłe ustrojstwo!

      Usuń
  2. Podobnie robię z mięsem ale te też wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mięsem też lubimy:)

      Usuń
    2. jak zrobic farsz miesny

      Usuń
    3. Gotowane mięso z rosołu zmielić, intensywnie doprawić pieprzem, solą i dodać przysmażoną cebulką:)

      Usuń
  3. A mieso mielone się nada

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)