Guten Appetit

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Kokosowy sernik z Physalis


Serniki robię zdecydowanie najczęściej. Uwielbiam je nie tylko jeść, ale i piec. Sernik wdzięcznie poddaje się wszelkim eksperymentom plus niezwykla prostota wykonania skłania ciągle do nowych wyzwań. Ten sernik gościł na moim świątecznym stole i zagości powtórnie w Sylwestra i Nowy Rok. Tym razem jednak w wersji XL.


Biały, śnieżny, pachnący kokosem z błyszczącymi kulkami owoców Physalis (Miechunka peruwianska). Te pomarańczowe kulki mają strukturę małych pomidorków, a ubrane w papierowe łuski wyglądają jak małe chińskie latarenki. Ich lekko słodko-kwaśny smak idealnie współgra z delikatnym smakiem kokosa. Sernik jest wszystkie moje kokosowe serniki jest pyszny, kremowy, nie opada, nie pęka, pozostaje prosty i równiutki. Dodam tylko, że dodatek kokosa nadaje sernikowi wyjątkowo aksamitną strukturę. Wygląda cudnie i tak też smakuje. To następny z serii kokosowych pyszności, w sam raz na powitanie Nowego Roku. Sernik upiekłam w małej foremce o śednicy 20 cm. Foremka była wypełniona ciastem po brzegi, jeśli więc dysponujesz nie za wysoką foremką, lepiej użyj nieco większej.


Składniki na spód :
6 sucharków pełnoziarnistych
3 czubate łyżki wiórkow kokosowych
50 g masła
Składniki na mase serową :
750 g sera
4 jajka L
180 g cukru/ksylitolu
1 puszka mleka kokosowego - 400 g
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub mondaminy
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki malibu
Dodatkowo :
100 g owoców physalis + 2-3 łyżki wiórkow kokosowych + 2 łyżki syropu z agawy lub miodu

Wykonanie:
  • Składniki na spód sernika umieścić w kielichu blendera i dość drobno zmiksować. Powstałą masą wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki, do stężenia.
  • Składniki na masę serową wymieszać na małych obrotach miksera, wbijać po jednym jajku, tylko do wymieszania składników, nie dłużej.
  • Masę serową wylać na schłodzony spód i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175° C. Piec 15 minut. Jeśli chcesz uzyskać megakremową konsystencję, wystarczy umieścić poziom niżej w piekarniku żaroodpornym naczynie z wrzącą wodą (okolo 250 ml). Następnie zmiejszyć temperaturę do 120° C i piec następne 90 minut. Boki powinny być dobrze ścięte, a środek pozostanie lekko drżący. Studzić na kratce.
  • Sernik schłodzić całą noc w lodówce, aby się ustabilizował.
  • Górę sernika i boki wysmarować syropem z agawy i obsypać wiórkami kokosowymi. Z owocków physalis obciąć ogonki, rozchylić listki i ułożyć na serniku.
                                                               ŻYCZĘ SMACZNEGO !


2 komentarze:

  1. Uwielbiam kokos, uwielbiam serniki więc ten chyba już niedługo zagości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)