Guten Appetit

niedziela, 15 grudnia 2013

Marcepanki vel talarki marcepanowe - pyszne


Dalszy ciąg ciasteczek adwentowych. Talarki marecepanowe lub marcepanki, jak nazywaliśmy je w domu były i są przez nas uwielbiane. Żadne pierniczki nie wytrzymywały z nimi konkurencji. Sama nie wiem czy dlatego, że za piernikami nie przepadaliśmy (choć te sklepowe nadziewane w czekoladzie bardzo lubię), a ciasteczka były chowane, żeby przetrwały na świąteczny stół.
Gdy zobaczyłam w niemieckiej broszurce przepis na Marzipantaler z oryginalnym marcepanem, zaraz musiałam wypróbować przepis.
Byłam pewna, że będa jeszcze smaczniejsze od naszych "podrabianych" marcepanek. I co mnie spotkalo? Rozczarowanie.
Owszem, bardzo smaczne, prostsze do przygotowania, zjedliśmy ze smakiem, ale rodzinny przepis jest o niebo lepszy. Także podaję dwa przepisy. Pierwszy przepis jest "na bogato" to znaczy z prawdziwą masą macepanową. Jest dużo szybszy, bo wałkujemy gotową masę macepanową.
Drugi przepis pochodzi z rodzinnego kajecika i jest dużo bardziej pracochłonny, żeby wywałkować marcepan, napierw musimy go sami przygotować.
W czasach siermiężnej komuny, gdy sklepy świeciły pustkami, a bakalie się dosłownie zdobywało , marcepan do ulubionych ciasteczek zastępowala masa macepanopodobna. Był to najzwyczajniejszy w świecie grysik, zagnieciony i rozwałkowany z cukrem pudrem oraz dodatkiem olejku migdałowego. Smak tych ciasteczek jest niezapomniany i nie do podrobienia. Przy półkach pełnych rozmaitych marcepanowych cudów zachwycają swym smakiem do dziś. Ciasteczka bardzo polecam, bo są przepyszne.


I przepis - Marzipantaler

Składniki na kruche ciasto : ( 50 ciasteczek )
150 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
125 g masła
75 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
150 g mielonych migdałów
Dodatkowo :
150 g dżemu z czarnej porzeczki
300 g masy marcepanowej
100 g cukru pudru
Składniki na polewę czekoladową
70-100 g gorzkiej czekolady (45 % kakao)
1 łyżki mleka + 2 łyżki amaretto lub rumu

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki na kruche ciasto z posiekanym, twardym masłem zagnieść dość szybko. Gdy jest ścisłe i gladkie uformować kulę, zawinąć  w folię spożywczą i odłożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
  • Ciasto rozwałkować i przy pomocy foremki o średnicy 4-5 cm i wycinać ciasteczka. Można użyć foremek o dowolnych kształtach. Delikatnie przekładać (najlepiej na nożu) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180° C 10-15 minut, do delikatnego zrumienienia. Upieczone ciasteczka studzić na kratce.
  • Każde ciasteczko posmarować cieniutko dżemem.
  • Marcepan zagnieść i rozwałkować na blacie wysypanym cukrem pudrem. Wycinać identyczne kształty i w takiej samej ilości jak spody z kruchego ciasta.
  • Na każde ciasteczko posmarowane dżemem nałożyć wycięty i dopasowany kształtem marcepan, lekko dociskając brzegi.
  • W kąpieli wodnej rozpuścic czekoladę. Każde ciasteczko posmarować polewą czekoladową i ułożyć na kratce do zastygnięcia polewy. Najlepiej zostawić je na całą noc. Gdy polewa całkowicie zastygnie przełożyć i przechowywać w zamkniętym naczyniu lub puszce. Smacznego!
Przepis II na rodzinne "fałszywe" marcepanki:

Przepis na kruche ciasto : około 70 ciasteczek
100 g cukru pudru
100 g masła
300 g mąki
2  całe jajka S
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa marcepanowa :
250 g grysiku
250 g cukru pudru
80 g masła
1 olejek migdałowy
2-3 łyżki amaretto lub starowinu

Polewa jak wyżej w przepisie I. Alkohol można opuścić, bo występuje już w masie marcepanowej i dodać samo mleko.

Wykonanie:
  • Wykonanie identyczne jak wyżej, w przepisie I. Różnica polega na wykonaniu własnej masy macepanowej.
  • Cukier puder zmieszać z grysikiem i dodać posiekane twarde masło. Rozkruszyć w palcach, jak kruche ciasto do uzyskania tzw."mokrego piasku". Dodać olejek migdałowy i alkohol. Alkohol dodawać stopniowo, żeby masa nie była za wilgotna. Być może 2 łyżki wystarczą.  Zagnieść. Masa nie jest tak plastyczna jak kupny marcepan, dlatego najlepiej wałkować na blacie podsypanym cukrem pudrem bez odwracania placka. Wycinać kształty foremką i podważając nożem przenosić je na nożu i układać na upieczonych ciasteczkach posmarowanych dżemem. Posmarować polewą czekoladową. Na tą ilość ciasteczek trzeba zużyć około 150 g czekolady. Pozostawić do przeschnięcia. Życzę smacznego!



6 komentarzy:

  1. Muszą być przepyszne z tym nadzieniem:) Świetnie się prezentują na tych mini saneczkach, które są przecudne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam marcepan, coś dla mnie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm muszą być nieziemskie :) dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm...sa uzalezniajace,ja dziekuje za mile slowa:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)