Guten Appetit

sobota, 7 grudnia 2013

Paluchy z parmezanem - błyskawiczne


Po wczorajszym łososiu, pozostało mi sporo okrawków z ciasta francuskiego. Z tych resztek zrobiłam błyskawiczną przekąskę z parmezanem. Paluchy są bardzo chrupiące i delikatne, a przygotowanie ich zajmie zaledwie kilka minut.

Okrawki jakie mi pozostały po wycięciu rybek, ponakładałam jeden na drugim i rozwałkowałam prostokąt na lekko omączonym blacie.

Składniki:
ciasto francuskie z rolki ( u mnie z okrawków)
starty parmezan, może być mak lub sezam
sól gruba morska
1 żółtko rozmącone z łyżką mleka
 
Wykonanie:
  • Przygotowany blat ciasta francuskiego (pozostawić na papierze, gdy używamy świeżego ciasta z rolki) posmarować rozmąconym jajkiem. Rozrzucić starty parmezan wymieszany z solą. Wałkiem lekko docisnąć ser. Przy pomocy radełka pociąć blat na 1,5-2 cm pasy. Każdy pas ująć za dwa końce i skręcić 2 razy wzdłuż osi. Powstanie paluch - zawijas. 
  • Skręcone paluchy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Piec w 200° 10-12 minut.
  • Istnieje również drugi sposób wykonania paluchów - bez użycia jajka. Postępujemy identycznie, tylko po rozsypaniu sera lub innych nasion bezpośrednio na płacie ciasta, bez użycia jajka, musisz je wprasować przy pomocy wałka w ciasto. Część nasion spadnie, ale i tak spora większość pozostanie.
Życzę smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)