Guten Appetit

środa, 4 grudnia 2013

Piernik mocno czekoladowy


W polską tradycję świąteczną wpisane są pierniki, koniecznie na miodzie i pąchnące korzennymi przyprawami. Bez nich trudno wyobrazić sobie święta. Każdy ma swój najlepszy przepis powielany przez całe lata. Mnie jednak zawsze kusi coś nowego i tak brulion z najlepszymi przepisami pęcznieje i pęcznieje. Okładka grudniowego  numeru "Mojego Gotowania" kusi do wypróbowania nowego przepisu, mianowicie piernika czekoladowego z bakaliami. Bakalii akurat to jest tu nie za dużo, ale czekolady, poprawiającej nastrój w te ponure dni już całkiem sporo.

Mocno, mocno czekoladowy, mięsisty, zwięzły, a jednocześnie bardzo mięciutki. Najlepszy na drugi dzień, gdy przejdzie wilgocią powideł. Okazja, by wykorzystać powidła przygotowane jesienią. Taki trochę nigellowy. Bardzo prosty, ograniczający się tylko do wymieszania składników. Może sie skusisz ?


Składniki na dużą keksówkę:
150 g masła
100 g cukru muscovado
200 g miodu
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
250 ml mleka
250 g mąki
5 łyżek ciemnego kakao
150 g posiekanej gorzkiej czekolady
50 g obranych migdałów - dałam 100 g
mały słoiczek powideł śliwkowych

Polewa: 50 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki śmietany kremówki, 1 łyżka amaretto, 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:
  • Masło roztopić z muscovado, miodem i przyprawami. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Garnek zdjąć z ognia. Dodać jajka, mleko, rozpuszczoną sodę, przesianą mąkę i kakao, na koniec wrzucić posiekaną czekoladę i migdały. Migdały obtoczyłam w 1 łyżce mąki, żeby nie opadły na dno.
  • Wymieszać do połączenia składników. Przelać masę do natłuszczonej keksówki i piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170° C. Sprawdzić patyczkiem, czy już upieczony.
  • Po wystudzeniu piernik przeciąć dwukrotnie, posmarować powidłami i ponownie złożyć w całość.
  • Składniki na polewę umieścić w rondelku w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać. Posmarować piernik i udekorować bakaliami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)