Guten Appetit

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Czerwony barszcz wigilijny - wyjątkowy



 Cały rok czekam, by móc przygotować ten barszcz. Będzie jeszcze lepszy, gdy zakwas zrobisz samodzielnie (przepis tutaj). Wspaniały, rubinowy, aromatyczny barszczyk wprowadzi Cię w świąteczny nastrój.
Jest najlepszy ze wszystkich barszczy, po prostu barszcz królewski. I nie wiem co sprawia, że smakuje tak wyjątkowo i nie moge się nim najeść, czy dodatek grzybów, czy to, że robię go jedyny raz w roku, a może sprawia to magia Świąt Bożego Narodzenia.
Pewnie wszystkie te elementy się na to składają. W każdym razie nie wyobrażam sobie wigilijnego poranka, bez zniewalającego zapachu gotujących grzybów unoszacego się w całym mieszkaniu. Barszczu przygotowuję cały wielki gar, także jemy go nie tylko w Wigilię, ale także w pozostałe świąteczne dni. Choć postny, kusi swoim smakiem. Koniecznie przygotuj go na zakwasie z buraków.

Składniki na 10-12 porrcji:
50 g suszonych grzybów
około 1-1,5 kg buraków
2-3 marchewki
1 pietruszka
pół selera
1 cebula
2-3 liście laurowe
6-8 ziaren ziela angielskiego
1-2 ząbki czosnku
zakwas z buraków - około 0,5 l
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
sól, pieprz, cukier

Wykonanie:

° Grzyby dobrze wypłukać, zalać około 1 l zimną wodą i odstawić na całą noc .
Wywar z buraków można również ugotować dzień wcześniej wieczorem (będzie bardziej aromatyczny i esencjonalny). Jeśli tego nie zrobiliśmy gotujemy w wigilię razem z pozostałymi dwoma wywarami, bo na barszcz wigilijny składają się trzy wywary: grzybowy, buraczany i warzywny.
° Grzyby ugotować do miękkości, odcedzić. Gotować około 20-60 minut, zależy jak były pokrojone do suszenia. Wywar grzybowy posolić do smaku i doprawić pieprzem. Odstawić na bok.
° Ugotować wywar z buraków. Buraki pokroić w kostkę, cienkie talarki lub zetrzeć na tarce. Zalać 2 l wody i gotować około 20 minut. Po ugotowaniu pozostawić buraki w wywarze jeszcze około 1 godziny. Odcedzić, posolić do smaku.
° Ugotować wywar z warzyw w 1 l wody, dodając do wywaru przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i przypieczoną na płycie na czarno cebulę. Wywar posolić do smaku.
° Wszystkie trzy przecedzone wywary połączyć w dużym garnku. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku ze skórką i przełożyć przyprawy z gotowania warzyw, listki i ziele angielskie i przypieczoną cebulę.
° Przygotować zasmażkę. Rozpuścić dwie łyżki masła, dodać 1 łyżkę mąki, zezłocić i dodać do barszczu.
° Wlać zakwas z buraków, najlepiej dolewać stopniowo, za każdym razem kosztując, czy ilość jest już wystarczająca. Jeśli nie masz zakwasu z buraków, dodaj do barszczu po prostu 1-2 łyżki octu.
° Barszcz doprowadzić do wrzenia, uważając by się nie zagotował, bo straci piękny, rubinowy kolor.
° Choć wszystkie wywary były doprawione solą wcześniej sprawdzić, czy ilość soli jest wystarczająca. Doprawić na koniec cukrem i pieprzem. Doprawiam każdy wywar odzielnie, żeby nie pogubić smaków, łatwiej doprawić małą ilość niż ogromny gar, tym bardziej gdy na co dzień gotuje się małe ilości.
° Barszcz podawać z uszkami grzybowymi. Na przepis na najsmaczniejsze uszka zapraszam: tutaj Życzę smacznego!

Uwagi: około 2-3 łyżek wywaru z grzybów zostawić. Będzie potrzebny do przygotowania farszu na uszka z grzybami. Zostawić także 1 ugotowaną marchew, kawałek pietruszki i selera, które zostaną także użyte do farszu na uszka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)