Guten Appetit

czwartek, 12 grudnia 2013

Sałatka jarzynowa - tradycyjna


Na stałe wpisała się w polską tradycję. Obowiązkowa pozycja świąteczna w każdym domu. Towarzyszy wszelakim uroczystościom rodzinnym i spotkaniom towarzyskim. Nie znam nikogo, kto by jej nie lubił. Nie ma też na nią jednego przepisu, każdy domowy kucharz ma swoją wersję. Odpowiednia ilość dobranych składników jest najlepszą gwarancją dobrego smaku.
Pamiętam, że jako dziecko byłam angażowana do krojenia warzyw na sałatkę, potem zastąpiła mnie córka. Tyle lat i nadal wszycy ją uwielbiamy. Nie ma szans, by kiedykolwiek się znudziła.
Oto nasz przepis na najlepszą oczywiście sałatkę jarzynową.

Składniki:
3-4 ziemniaki
4-5 marchewek
1 pietruszka
1 mały seler
1 cebula
1 kwaśne jabłko
4 ogórki konserwowe
3 jajka
mała puszka zielonego groszku
mała puszka kukurydzy
4-5 łyżek majonezu
1 łyżka musztardy
sól, pieprz
grzybki marynowane (opcjonalnie)

Wykonanie:
  • Warzywa wyszorować, umyć i ugotować w całości, w łupinach w nieosolonej wodzie. Wystudzić po czym obrać ze skóry. Jajka ugotować na twardo (8 minut wkładając do zimnej wody). Wystudzić, obrać ze skorupek. Jabłka i cebulę obrać. Groszek i kukurydzę wypłukać z zalewy i dobrze odsączyć na sitku.
  • Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę, posolić, doprawić pieprzem. Na koniec wymieszać z musztardą i majonezem.
                                                                    SMACZNEGO !


2 komentarze:

  1. Dzisiaj właśnie robię sałatkę jarzynową!!! Warzywa mam z rosołu. Gotuję tylko oddzielnie ziemniaki. Robię podobnie, tylko zamiast cebuli dodaję pora / białe części /, zamiast konserwowych ogórków, kiszone. Na koniec dodaję pokrojonego ananasa z puszki i zupełnie na koniec kilka łyżek oliwy.
    Zawsze wychodzi sałatki dużo, dlatego nigdy do całości nie dodaję majonezu, tylko tyle ile jem w danej chwili.
    Obojętnie jakie składniki dodamy, jest zawsze pyszna. Każdy ma swój sposób:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja sie juz skonczyla,choc zawsze robie duzo.Juz mam zamowienie na nastepna!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)