Guten Appetit

piątek, 20 grudnia 2013

Śledzie w delikatnej marynacie octowej z cebulą


Tak przygotowane śledzie, w delikatnej zalewie octowej to doskonała baza, by podać je na wiele innych  sposobów. Po odsączeniu z zalewy świetnie smakują podane z jogurtem lub śmietaną albo z dodatkiem ulubionych ziół. Jogurt można wzbogacić dodatkiem chrzanu, musztardy lub majonezu. W naszym domu, po dodaniu do zalewy - śmietany w towarzystwie ziemniaków w mundurkach stanowią w dniu wigilijnego (lub wielkanocnego) postu smaczną przekąskę obiadową. Doskonale przechowują się w lodówce, nawet do dwóch tygodni.

Śledzie są bardzo delikatne w smaku, lekko kwaśne ze smakowicie zrównoważoną słodyczą, po prostu pyszne.Ta zalewa to moja najlepsza marynata, której używam również do marynowania cukinii, świetnie nada się również do ogorków, czy też grzybków.

Składniki na marynatę :
3 szklanki wody - 600 ml
50 ml octu 25% lub 200 ml 10%
5 łyżeczek cukru
1 łyżeczka soli
przyprawy: 2-3 listki laurowe
                   4-5 ziaren ziela angielskiego
                   6-8 ziaren pieprzu czarnego
                   1-2 łyżki gorczycy
Składniki na śledzie :
500 g śledzi a`la matjas
2 cebule
1 porcja marynaty


Przygotowanie:

° Wszystkie składniki na marynatę umieścić w rondelku i zagotować.
° Do gotującej się zalewy wrzucić obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Wyłączyć i ostudzić.
° Ulubione śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, by nie były za słone.
° Śledzie pokroić na 2-3 cm kawałki.
° Śledzie na przemian z cebulą układać w wyparzonym słoiku, zalać zimną marynatą razem z przyprawami. Zakręcić. Odstawić do lodówki. Po 3-ch dniach, gdy się przemacerują nadają się do konsumpcji, wtedy są najsmaczniejsze. Podawać z ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami w mudurkach i smacznym, sosem jogurtowym.

Składniki na sos jogurtowy :
150-200 g jogurtu greckiego
2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
2 szczypty soli
1 szczypta cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki posiekanego koperku

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać i podać do śledzi wyłowionych z zalewy oraz z ziemniakami ugotowanymi w łupinach. Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)