Guten Appetit

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Świąteczny sernik pomarańczowy - pyszny


Jeśli poszukujecie inspiracji do upieczenia świątecznego sernika, myślę ten przepis położy kres Waszym poszukiwaniom. Proponuję sernik pomarańczowy, ale z nienarzucającym się aromatem pomarańczy, bo aromatyzowany sokiem ze świeżo wyciśniętych owoców i świeżo startą skórką. Dodatek kremu kokosowego sprawia, że jest nie tylko idealnie kremowy, ale znacząco podnosi jego walory zdrowotne.
Jak zdrowe jest mleko kokosowe kazdy wie, a pisałam o nim już : tutaj.
Dodanie do sernika kremu kokosowgo jest świetną alternatywa dla śmietany kremówki, czy serka mascarpone. Wasz organizm odetchnie od nadmiaru cholesterolu, a kokos przyspieszy metabolizm, co przy świątecznym obciążeniu naszego układu trawiennego ma niebagatelne znaczenie.
Sernik z dodatkiem tlustego, aksamitnego kremu z kokosa jest również niezwykle delikatny i aksamitny, z lekko wyczuwalnym egzotycznym posmakiem.
Spód sernika orzechowy z nutą piernika, a całość oblana polewą czekoladową. Wszystko to nadaje mu bardzo świątecznego charakteru. Sernik jest znakomity, tak jak i trzy poprzednie moje serniki z udzialem kokosu, sernik z mango, sernik z dynią oraz sernik truskawkowy. Bardzo polecam i zapraszam do przepisu.

Składniki na spód:
40 g sucharków (lub biszkoptów, czy herbatników)
80 -100 g zmielonych orzechów laskowych
30 g masła - 2 łyżki
2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika (lub samego cynamonu)
Składniki na masę serową:

750 g sera  3x mielonego
180 g cukru/ksylitolu
3 jajka L
250 g kremu kokosowego (65%)
skórka starta z 2 pomarańczy
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy-125 ml
1-2 łyżki likieru cointreau lub rumu
3 łyżki mączki kukurydzianej lub ziemniaczanej
Składniki na polewę czekoladową:
70-100 g czekolady (45 % kakao)
3-4 łyżki mleka
Do ozdoby: smażona skórka pomarańczowa i cukier perłowy

Wykonanie:

° Składniki na spód sernika wrzucić do kielicha blendera i drobno zmiksować. Powstałą masę, dokładnie uciskając wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wcześniej obręcz tortownicy posmarować masłem. Ostawić do lodówki do stężenia.
° Wyszorować i sparzyć 2 pomarańcze. Zetrzeć skórkę i odłożyć. Wycisnąć sok.
° Otworzyć puszkę mleka kokosowego nie mieszając jej zawartości. Do sernika użyć tylko górnej, białej, kremowej warstwy.
° Ser wymieszać z cukrem, mąką, kremem kokosowym i na małych obrotach miksera dodawać po jednym jajku. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Dodać startą skórkę pomarańczową, wyciśnięty sok z 2 pomarańczy i likier.
° Masę wylać na przygotowany spód. Włożyć foremkę do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperature do 140°C i piec kolejne 90 minut.
Po upieczeniu sernik będzie miał dobrze ścięte boki, a środek pozostanie lekko drżący. Studzić stopniowo, najpierw przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, potem na kratce.
Ten sposób pieczenia sprawia, że sernik podczas pieczenia nie rośnie, nie pęka i jest idealnie równy.
Piekłam go w foremce o przekroju 20 cm, a foremka była wypełniona masą po same brzegi.
° Przez noc sernik schłodzić w lodówce, aby się ustabilizował.
° Nastepnęgo dnia rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Posmarować górę sernika. Udekorować skórką pomarańczową i cukrem perłowym. Ponownie schłodzić w lodówce, do zastygnięcia polewy.

                                                              ŻYCZĘ SMACZNEGO !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)