Guten Appetit

czwartek, 28 lutego 2013

Szarlotka orkiszowa ze stewią i słówko o stewii




Któż nie lubi szarlotki ? Przecież to ulubione ciasto większości z nas. Ta jest wyjątkowa, bo mocno "uzdrowiona", a mianowicie upieczona z pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Ciasto jest tak kruche, że rozpływa się w ustach. Myślę, że to zasługa dodatku mąki ziemniaczanej. Zmodyfikowany przepis pochodzi ze starego rodzinnego kajecika z przepisami. Podana porcja jest na tortownicę o średnicy 20 cm. Szarlotka jest bardzo aromatyczna, a rodzynki i orzechy dodatkowo wzbogacają smak ciasta.

środa, 27 lutego 2013

Zupa krem z dyni i curry. Wartości zdrowotne dynii


Dynia jest bardzo wdzięcznym produktem w kuchni. Można z jej dodatkiem zrobić praktycznie każde danie, łącznie z ciastem. Sama w smaku jest bardzo delikatna, niektórzy powiedzą mdława. Przyjmie za to każdy smak, dlatego można ją doprawić na wiele ulubionych sposobów.

wtorek, 26 lutego 2013

Kurczak pieczony z dynią, pasternakiem i pieczarkami


Kurczak z piekarnika, jak zawsze smaczny i robi się sam. Tym razem upieczony z dynią, pieczarkami i pasternakiem - za jednym zamachem kompletny obiad gotowy. Bardzo aromatyczny dzięki dodatkowi ziół.
To druga propozycja na wykorzystanie pasternaku. Pieczony jest jeszcze smaczniejszy. Nie potrzebuje żadnych przypraw. Wystarczy sól i oliwa, a pieczenie wydobywa z niego smakowitą słodycz. Polecam!

poniedziałek, 25 lutego 2013

Barszcz czerwony z ciecierzycą i mlekiem kokosowym

Rote-Bete-Suppe mit Kirchererbsen

Orginalne połączenie czerwonych buraczków z mlekiem kokosowym i ciecierzycą wypadło na plus. Gdy użyjemy ciecierzycy z puszki, przepis z serii niemal błyskawicznych. Ponieważ uwielbiam buraki w każdej postaci, połączenie nowych dla mnie smaków było na tyle intrygujące, że od razu przystąpiłam do dzieła.

niedziela, 17 lutego 2013

Stek z piersi kurczaka z cebulą, papryką i czerwonym pieprzem


Mięso drobiowe zawiera duże ilości białka i małe ilości tłuszczu, zwłaszcza pierś z kurczaka i indyka. Zawierają dużo cynku, magnezu, potasu, witamin z grupy B, co powoduje większy pobór energii z pożywienia i wzmocnienie układu odpornościowego. Ma większą wartość odżywczą i dietetyczną niż wieprzowina i wołowina.
A najwiekszą zaletę stanowi szybkość przygotowania smakowitego dania.

piątek, 15 lutego 2013

Salicornia E.-Europäischer Queller po prostu soliród


Ta roślina jest jak najbardziej jadalna. Ślicznie wygląda, jeszcze lepiej smakuje. Do kuchni wprowadza odrobinę egzotyki. Botanicznie należy do roślin komosowatych lub szarłatowatych. Jest słonolubnym sukulentem występującym pośród roślinności namorzynowej. Nie jest zatem glonem, choć z wyglądu mogłoby się tak wydawać.
W sklepie leży w dziale z rybami i owocami morza.

czwartek, 14 lutego 2013

Mus czekoladowy.Wartości zdrowotne czekolady


Masz ochotę na czekoladę ? Po prostu ją jedz. Organizm sam Cię informuje, że czegoś mu brak. Prawdziwa czekolada jest bogata w liczne mikroelementy: magnez, fosfor, żelazo, wapń, mangan, cynk, kobalt, miedź. Jest także źródłem witaminy H. W składzie czekolady znajdziemy także:
- kwas stearynowy, jest to nasycony kwas tluszczowy, posiadajacy zdolność redukcji złego cholesterolu LDL - flawanole, należące do polifenoli, mają silne właściwości antyoksydacyjne. Chronią nasze komórki przed wolnymi rodnikami, opóźniając procesy starzenia.