Guten Appetit

niedziela, 5 stycznia 2014

Chili sin carne



Chili sin carne (z hiszp. chili bez mięsa), w odróżnieniu do chili con carne (chili z mięsem) to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej i teksańskiej. Często występuje jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to papryka, chili, cebula, czosnek, pomidory i mielona wołowina. Często dodaje się fasolę i kukurydzę. Przyprawia się dość intensywnie. Najczęściej podaje się z tortillą lub gotowanym ryżem.
W wesji bezmięsnej wołowinę zastąpiła czarna soczewica Beluga. To jedna z ciekawszych odmian soczewicy i nie tylko pięknie wygląda, ale też zachowuje swój ksztalt po ugotowaniu.

Pyszne jednogarnkowe danie, idealne na zimowe porę, bo syci i rozgrzewa. Podane w połączeniu ze zbożami np. ryżem (uzyskamy wówczas kompletne białka) - idealna kombinacja dla wegetarian.

Czarna soczewica Beluga ma postać małych czarnych kuleczek, które upodobniają ją do kawioru Beluga ( to najcennejszy i najdroższy kawior na świecie otrzymywany ze stuletnich białych jesiotrów). Szczególnie ceniona w krajach Bliskiego Wschodu. W tych małych ziarenkach kryje się ogromna moc. Czarna soczewica zawiera w 100 g dużo białka -26 g, mało tłuszczu -2g i około 50 g węglowodanów, sporo kwasu foliowego, mnóstwo błonnika i minerałów, posiada niski indeks glikemiczny. Beluga jest bardzo sycąca i pyszna. Ze swoim atrakcyjnym wyglądem jest świetnym urozmaiceniem monotonnie wyglądających posiłków.



Składniki na 4 porcje:
125 g soczewicy - Beluga
1 duża puszka czerwonej fasoli (480 g po odsączeniu)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła ghee lub oliwy
2 czerwone papryki
1 puszka pomidorów krojonych (240 g po odsączeniu)
2 łyżki przecieru pomidorowego
200-250 ml bulionu warzywnego
1 mała papryczka chili - opcjonalnie
1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki cukru
pieprz
1 łyżeczka soli
pół pęczka koledry-opcjonalnie

Wykonanie:

°Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie i zalać podwójną ilością wrzącej wody. Gotować około 25 minut bez soli. Odcedzić.
°Fasolę czerwoną wypłukać na sitku pod zimna wodą.
°Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i przesmażyć na gorącym maśle.
°Paprykę pokroić w kostkę, dorzucić do cebuli z czosnkiem, podsmażyć, zalać bulionem i dusić 6-8 minut.
° Dodać soczewicę, fasolę, pokrojone pomidory z puszki, przecier pomidorowy i przyprawy: sól, cukier  paprykę i pieprz. Dusić razem około 10 minut. Podawać przybrane listkami kolendry. Smacznego!

1 porcja to około 354 kcal. Zawiera 20 g białka, 10 g tłuszczu, 41 g węglowodanów i 20 g błonnika

Źródło : Apotheke Umschau -Dezember Heft


3 komentarze:

  1. A gdzie taką soczewicę można dostać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sklepach ze zdrową żywnością, z azjatyckimi specjałami lub w dobrze zaopatrzonych delikatesach:)

      Usuń
    2. Dziękuję ślicznie. Miłego dnia życzę ;)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)