Guten Appetit

czwartek, 16 stycznia 2014

Przekładaniec z kremem budyniowym i polewą czekoladową - pyszne "Biuściki"


Cudowny, słodki powrót do początku lat 90- tych. Właśnie w tym czasie to ciasto biło wszelkie rekordy popularności. Żadne imieniny nie mogły się bez niego obejść. Popularność rosła w gigantycznym tempie. "Biuściki" pod taką właśnie nazwą je zapamiętałam, wystarczy spojrzeć i wszystko wiadomo.
Gdy teraz po latach próbowalam odtworzyć przepis i przeszukiwałam internet, natkęłam się na bardzo podobne ciasto pod nazwą "cycki murzynki". Ciasto zawierające jednak jeden dodatkowy blat makowo-kokosowy.

"Biuściki" to ciasto biszkoptowe z przepysznym kremem budyniowym i grubą warstwą polewy czekoladowej, nasączone alkoholem i wisienkami, również z alkoholu. Jest absolutnie obłędne w smaku. Nie znam osoby, której by ten smakołyk nie przypadł do gustu. Zniknęło blyskawicznie i właściwie już czekam na powtórkę.
Przepis jest trochę przydługi, ale wykonanie jest niezwykle proste. Bardzo polecam!
Ciasto składa się z blatu biszkoptowego, warstwy z dżemem jeżynowym, kremu budyniowego, warstwy z okrągłych biszkoptów i wisienek nasączonych alkoholem oraz polewy czekoladowej.

Składniki na biszkopt: ( blaszka 32x24cm)
4 jajka
1 szklanka mąki
1 niepełna szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie:
  • Białka odzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. W trakcie ubijania porcjami dodawać cukier. Do piany białkowej dalej ubijając dodawać kolejno żółtka. Na koniec  lekko wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
  • Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto i piec w temperaturze 180°C  25 minut na jasnożółty kolor.
  • Studzić na kratce.

Składniki na krem budyniowy:
1 budyń waniliowy
1 kostka masła - 250g
500 ml mleka
4 łyżki cukru
2-3 łyżki rumu lub 1 łyżka spirytusu

Wykonanie:
  • Ugotować budyń na mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru i ostudzić.
  • Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzeć z dwoma łyżkami cukru na jednolitą, puszystą masę. Dodawać po 1 łyżce ostudzony budyń nie przerywając ubijania, aż masa będzie pulchna i jednolita. Dodać alkohol.
Dodatkowo:
4 czubate łyżki dżemu
okrągłe biszkopty
wiśnie namoczone w alkoholu
alkohol do nasączenia (wiśniówka, rum, spirytus)
polewa czkoladowa: 150 g gorzkiej czekolady, 100-120 g śmietany kremówki

Wykończenie ciasta:
  • Wystudzony blat biszkoptowy posmarować dżemem.
  • Na warstwie dżemu rozsmarować krem budyniowy
  • Biszkopty maczać w ponczu (1/3 szklanki wody + 2 łyżki alkoholu) i układać na kremie. Na każdym biszkopcie ułożyć po 1 wisience.
  • Pozostał już ostatni etap, przygotowanie polewy czekoladowej.
  • Śmietanę kremówkę podgrzać w rondelku, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Polewa powinna być dosyć gęsta, a jednocześnie dać się łatwo nanieść na biszkopty.
  • Polać biszkopty polewą czekoladową i odczekać aż stężeje.
                                                                 ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)