Guten Appetit

niedziela, 19 stycznia 2014

Galaretka z kurczaka


Galareta - galaretka to danie rodem z  kuchni staropolskiej, zwane w zależności od regionu studzieniną, trzęsionką w Wielkopolsce lub galertem na Śląsku. Tradycyjnie przygotowuje się ją z nóżek cielęcych lub wieprzowych. Pyszne, ale na pewno trudno je zaliczyć w poczet zdrowej kuchni. Co innego galaretka z kurczaka. To już i lekko i dietetycznie, po prostu pysznie.
Do wykonania tego dania musimy zarezerwować jednak kilka godzin, samo gotowanie kurczaka zajmie około 2 godzin. Warto jednak, bo to świetna alteratywa dla wędliny, czy sera na kromce chleba. Tym bardziej, że"zdrowotność" polskich wędlin pozostawia wiele do zyczenia. Zapraszam zatem do przepisu.

Składniki na 8-10 porcji:

1 kurczak - 1.300-1.400 g
1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
1-2 listki laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
3-4 ziarna czarnego pieprzu
1-2 goździki
2 łyżeczki żelatyny na każdą szklankę wywaru
1 łyżeczka żelatyny = 1 listek żelatyny
1-2 ząbki czosnku - opcjonalnie
zielona pietruszka
sól, pieprz

Wykonanie:
  • Kurczaka umyć, podzielić na części.
  • Jarzyny umyć i obrać.
  • Kurczaka wraz z włoszczyzną i przyprawami zalać około 1 l zimnej wody i ugotować do miękkości. Woda powinna tylko przykrywać mięso. Gotować powoli na małym ogniu, aż mięso będzie samo odchodzić od kości.
  • Mięso wyłowić i odłożyć do wstudzenia. Odłożyć także 2 marchewki.
  • Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Powinno jej być dwa razy więcej niż żelatyny.
  • Bulion przecedzić przez sitko. Do przecedzonego bulionu wrzucić 2 obrane i nacięte ząbki czosnku i ewentualnie doprawić do smaku. Bulion powinien mieć intensywny smak. Przed rozlaniem rosołu do filiżanek czosnek usunąć. Namoczoną żelatynę połączyć z niewielką ilością gorącego bulionu i dokładnie wymieszać, następnie wlać do reszty rosołu dokładnie całość mieszając. 
  • Wystudzone mięso pokroić w kostkę.
  • 8-10 miseczek lub filiżanek opłukać zimną wodą, nałożyć po kilka plasterków marchewki, natkę pietruszki i pokrojone mięso. Zalać wywarem. Wstawić do lodówki do stężenia.
  • Podawać z plasterkami cytryny lub octem. Życzę smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię galaretki z kurczaka chociaż samej galaretki nie znoszę! Zawsze dodawałam więcej kurczaka, kurkrydzy i marchewki żeby jak najmniej galaretki było :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo wlasciwie to miesko w galarecie jest najsmaczniejsze,a galareta to tylko spoiwo.W mojej tez nie ma za wiele samej galarety.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)