Guten Appetit

środa, 22 stycznia 2014

Gofry na zakwasie wg J.Hamelmana z musem brzoskwiniowym


Gofry przygotowuje się przez wymieszanie kilku zaledwie składników. Wydawałoby się, że to takie proste. Owszem, gdy ma się dobry, sprawdzony przepis. Do niedawna gofry jadłam tylko z budki i to bardzo rzadko. Nigdy też nie kupowałam gofrownicy, bo i po co, będzie tylko miejsce zajmować.
W zeszłym roku w rozliczeniu w MM dostałam bon i nie za bardzo wiedząc co z nim począć, a żeby nie przepadł, wybór padł na małą zgrabną gofrownicę.
Nie mogłam się doczekać, kiedy upiekę gofry. Te pierwsze upieczone z załączonego przepisu to była totalna porażka. Gumowate paskudztwo. Spotkało mnie jeszcze więcej niepowodzeń, przy zapewnieniach autorek, że to są te najlepsze itd....Gofrownica leżała, tak jak przewidywałam zagracając już i tak przepełnione szafki kuchenne.
Nie dałam jednak za wygraną i powróciłam do gofrów.
Dzisiejszy przepis mogę polecić z czystym sumieniem, gdyż gofry są naprawdę chrupiące, mięciutkie, puchate w środku i smaczne. Przepis pochodzi z książki "Chleb" niezawodnego J.Hamelmana. Jedyna niedogodność tego przepisu polega na przygotowaniu ciasta około 12-tu godzin przed pieczeniem. Także najlepiej zrobić to wieczorem.

Składniki na 5 dużych gofrów:

mąka chlebowa przesiana -115g
ciepła woda                       -115g
miód                                  -1 łyżka
sól                                      -1/3 łyżeczki
jajko                                   -1 sztuka
płynny zaczyn Levain        -130 g

kolejne składniki:
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
roztopione masło - 40g
brzoskwinie z kompotu

Wykonanie:
  • Połączyć miód, ciepłą wodę (jeśli miód się skrystalizował, użyj gorącej wody), sól, jajko. Do płynnych składników dodać mąkę i wszystko razem wymieszać.
  • W drugiej misce odważyć składniki na płynny zaczyn Lavain. Do miseczki odważam 1 łyżkę zakwasu, dodaję 2 łyżki mąki i tyle wody, by całość ważyła 130 g. Dokładnie wymieszać.
  • Obie miseczki przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
  • Rano połączyć zawartość obu miseczek, dodać stopione masło, proszek do pieczenia i sodę. Składniki powinny być dokładnie połączone, ale należy unikać zbytniego mieszania.
  • Wylewać po kilka łyżek na wypędzlowaną olejem gofrownicę i smażyć do zrumienienia. Jeśli gofry mają być chrupiące do studzenia k o n i e c z n i e odkładać upieczone na kratkę.
UWAGI :
Można zrobić gofry z większej porcji ciasta, gdyż bez trudu je odgrzejesz wkładając na chwilę do rozgrzanej gofrownicy. Będą jeszcze bardziej chrupiące.

Mus brzoskwiniowy : Owoce wyjąć z kompotu, odsączyć. Zmiksować przy użyciu blendera. Do smaku można dodać cukru pudru i twarożku, lub nałożyć sam posłodzony twarożek i polacć musem. Twarożek proponuję w zastępstwie bitej śmietany. Wyśmienite śniadanie. Polecam i życzę smacznego!

Modyfikacje: Mąkę pszenną można zastąpić razową, owsianą lub kukurydzianą. Być może trzeba będzie wówczas poprawić konsystencję ciasta i dolać trochę wody.

                                                               ŻYCZĘ SMACZNEGO !
                                                               

2 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)