Guten Appetit

czwartek, 23 stycznia 2014

Kotleciki z czerwonej z soczewicy w sezamowej panierce


Soczewica - bliska kuzynka groszku i fasoli to jedna z najstarszych znanych jarzyn, bardzo zdrowa i pożywna. Najczęściej jest składnikiem zimowych, rozgrzewajacych zup. Sprawdzi się również doskonale jako główny składnik sycących i smacznych kotlecików. Podane z sosem pomidorowym i uzupełnione surówką będą świetnym drugim daniem i to nie tylko dla wegeterian.
Moje kotleciki obtoczyłam w dwukolorowym sezamie. Prezentują się bardzo apetycznie, a dodatek sezamu zwielokrotnił dodatkowo ich wartości odżywcze.

Składniki:
1 niepełna szklanka czerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
50-60 g błyskawicznych płatków owsianych
350-400 ml bulionu warzywnego
natka zielonej pietruszki
sól, pieprz
2-3 łyżki jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki czerwonej papryki
4 łyżki sezamu
1/4 łyżeczki kuminu- opcjonalnie
olej do smażenia

Wykonanie:
  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Wypłukać soczewicę na sitku i odsączoną dodać do cebuli. Razem przesmażyć. Dodać przyprawy, zalać bulionem i gotować 15 minut, aż soczewica wchłonie cały bulion.
  • Wyłożyć do miseczki i wystudzić.
  • Wymieszać z płatkami owsianymi i jogurtem. Dodać przyprawy i posiekaną zieloną piertuszkę. Masę odstawić na 5-10 minut .
  • Nabierać kopiastą łyżeczkę masy i w zwilżonych dłoniach formować kotleciki. Obtaczać w sezamie i smażyć na rozgrzanym oleju. Układać do odsączenia na papierowym ręczniku. Życzę smacznego!

3 komentarze:

  1. Właśnie zrobiłam i jestem w trakcie konsumowania ;D i jest naprawdę przepyszne! :)) aa to dopiero moja pierwsza przygoda z daniem z soczewicy ;) w każdym razie ten kto lubi się zdrowo odżywiać, doceni smak tejże potrawy. Pozdrawiam wszystkich Smakoszy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się,ze kotleciki smakowały ,też bardzo je lubię:) Pozdrowienia:)

      Usuń
  2. ta masa jest tak dobra już przed samym upieczeniem, że bałam się, że nie bede miała co smażyć ;D

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)