Guten Appetit

piątek, 10 stycznia 2014

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem


To danie jest istnym wehikułem czasu, pozwoli Wam przenieść się do słodkich chwil dzieciństwa. Pyszna propozycja na słodki obiad nie tylko dla dzieci, choć dla niektórych pewnie będzie smakowitym deserem.

Skladniki:

1 szklanka ryżu (najlepiej arborio)
2 szklanki wody
2 szczypty soli
około 80 dkg jabłek (5 sztuk)
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
masło
jogurt grecki

Wykonanie:

°1 szklankę arborio zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać 2 szczypty soli i gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Ryż arborio lepiej się klei, dlatego do tej potrawy jest idealny. Choć całe lata robiłam ze zwykłym ryżem i też było smacznie
°Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
°Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami na przemian: ryż i starte jabłka. Wierzchnią warstwę powinien stanowić ryż. Na górze ułożyć wiórki masła i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut.
° podawać z jogurtem greckim lub śmietaną. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Przyznam że nie jestem zwolenniczką tego typu dan / rodzina mięsożerna /
    Jednak w tym wypadku wszystkim domownikom bardzo smakowało.Danie na pewno będzie często gościło na naszych stołach.Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, ze smakowało. Szczególnie dzieci bardzo lubią takie lekkie owocowe dania:) Mięsożercy mogą faktycznie nie być zachwyceni, ale czasem każda odmiana jest dobra:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Też je lubię - od zawsze:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)