Guten Appetit

środa, 29 stycznia 2014

Sos musztardowy, chrzanowy - fitness


Oto mój przepis na lekki, bo bez zasmażki i tłustej śmietany sos musztardowy. Jest świetnym dodatkiem do pieczonych mięs, ryb i jajek. No i oczywiście do sztuki mięsa, tutaj jest wręcz niezastąpiony. Niezwykle prosty i niezawodny.



Składniki na 3-4 porcje:
250 ml bulionu warzywnego
2 łyżki średnio - ostrej musztardy
1 płaska łyżeczka cukru
1 bardzo płaska łyżka mąki - najlepiej krupczatki
2 łyżki jogurtu greckiego
sól - opcjonalnie ( bulion!)

Wykonanie:
  • Wlać bulion do rondelka i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać musztardę i wymieszać trzepaczką balonową na gładki krem.
  • W dwóch łyżkach zimnej wody rozprowadzić płaską łyżkę mąki, następnie dodać do bulionu z musztardą, cały czas mieszając zagotować całość. Gdy mąka całkowicie się rozklei zestawić z ognia, dodać cukier, ewentualnie sól do smaku i 2 łyżki jogurtu greckiego.Wymieszać.
  • Podawać do przygotowanego mięsa. Smacznego!
Uwagi: gdy zamiast musztardy dodasz 2 łyżki chrzanu ze słoiczka otrzymasz pyszny sos chrzanowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)