Guten Appetit

wtorek, 7 stycznia 2014

Surówka z pora z jabłkiem


Por - to bogate w sole mineralne i witaminy warzywo jest znakomitym surowcem do przygotowania smacznej, zimowej surówki. Swój specyficzny smak i zapach zawdzięcza olejkom eterycznym, które dzięki zawartości siarki mają właściwości bakteriobójcze. To właśnie one pomagają w walce z jesienno - zimowymi przeziębieniami, dlatego warto na stałe włączyć je do zimowej diety.

Więcej o właściwościach pora pisałam: tutaj, a przepis na wykorzystanie zielonych części zamieściłam wcześniej: tu.
Przed przyrządzeniem porów należy bardzo dokładnie wypłukać ziemię, która zebrała się pomiędzy liśćmi nawet w dolnej białej części. W tym celu najlepiej przeciąć go wzdłuż na pół do 2/3 długości i
umyć rozchylając poszczególne warstwy.
Do przygotowania tej surówki potrzebne będą tylko białe części pora.

Składniki na 2 porcje:
2 pory - tylko jasna, delikatna część
1 jabłko
2 czubate łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
sok z cytryny
2 łyżeczki miodu lub cukru
2 szczypty soli
koperek

Wykonanie:

° Dokładnie umyte pory pokroić w cienkie półplasterki, wymieszać z solą, mocno ucisnąć i odstawić.
° Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, skropić sokiem z cytryny.
° Łyżkę soku z cytryny wymieszać z miodem na gładki krem i połączyć z jogurtem. Sos ma mieć słodko - winny smak.
° Pora wymieszać z jabłkiem, koperkiem i doprawionym sosem jogurtowym. Surówkę podawać schłodzoną. Smacznego!

2 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)