Guten Appetit

wtorek, 21 stycznia 2014

Zupa krem porowo-ziemniaczana


Z serii błyskawicznych zup kremów - zupa porowo -ziemniaczana. Zimowa, rozgrzewajaca, a przy tym lekka i bardzo smaczna. Najlepiej smakuje właściwie bez żadnych dodatków. Bardzo delikatna w smaku, jednak nie jest mdła. Por z ziemniakiem dopełniają się  idealnie. Przy minimum nakładu pracy i przypraw, można uzyskać maximum smaku. Ta zupa potwierdza  tylko, że proste jedzenie nie musi być wcale nudne.


Składniki:
2-3 pory
3 ziemniaki
1 cebula
2 łyżki masła ghee
1 listek laurowy
0,75-1 l bulionu warzywnego
sól
szczypiorek

Wykonanie:
  • Z pora odciąć część z korzeniem i ciemnozielone liście. Przekroić wzdłuż na pół i dobrze wypłukać. Wyciąć z jasnozielonej części  kawałek długości około 15 cm i pociąć w bardzo wąziutkie paseczki. Julienne obgotować 2-3 minuty, przelać zimną wodą i odłożyć na bok.
  • Pozostały por drobno pokroić.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  • W rondlu rozgrzać masło. Cebulę razem z porem podsmażyć około 3 minut ciągle mieszając. Wlać bulion, dodać ziemniaki, listek laurowy i ewentualnie sól.
  • Gotować 20 minut.
  • Usunąć listek laurowy i zmiksować całość na gładki krem.
  • Zupę rozlać do miseczek.
  • Podawać ze szczypiorkiem i wcześniej przygotowanymi paseczkami z pora.
Uwagi : podanie zupy można urozmaicić dodatkiem gałki muszkatałowej, kminku, kleksa jogurtu, pieprzu cayenne, czipsa z przyrumienionego boczku lub prażonej cebulki.
                           
                                                                                SMACZNEGO!
                                        

2 komentarze:

  1. Zgadzam się całkowicie por z ziemniakiem dopełniają się idealnie!
    Pyszny krem <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki: Proste smaki nie zawodzą!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)