Guten Appetit

piątek, 21 lutego 2014

Bananowy chlebek z kefirem


Bardzo popularny i lubiany, często widywałam rozmaite przepisy, które jakoś mnie nie kusiły. Ten przepis ujął mnie bardzo małą ilością tłuszczu, dodatkiem migdałów i daktyli. Chlebek jest słodki i soczysty, świetne małe co nieco kawy lub nawet idealny na bananowe śniadanko. Bardzo prosty przepis, należy jedynie krótko wymieszać składniki, identycznie jak przy muffinkach.



Składniki:
400 g mąki
200 g mielonych migdałów
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
60 ml neutralnego oleju
150 g cukru
3 jajka L
200 ml kefiru lub maślanki
3 bardzo dojrzałe banany
10-12 miękkich daktyli

Wykonanie:
  • Keksówkę wysmarować olejem. Piekarnik nastawić na 180°C. Odważyć makę, migdały, sodę oczyszczoną, soli na czubek łyżeczki i dobrze wymieszać.
  • Olej, cukier, jajka i maślankę ubić ręcznym mikserem i wymieszać z odmierzonymi suchymi składnikami. Banany obrać i rozgnieść widelcem. Wmieszać do ciasta. Daktyle pokroić w drobne paseczki i połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do keksówki. Wyrównać powierzchnię.
  • Bananowy chlebek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę. Studzić na kratce. Gdy wystygnie wytrząsnąć z foremki. Można posypać cukrem pudrem.
                                                                 Życzę smacznego !

Cały chlebek to 12 porcji
1 porcja zawiera: 375 kcal, 48 g węglowodanów, 10 g białka, 16 g tłuszczów

Uwagi: Upiekłam bananowy chlebek w 1 keksówce, ale jest ogromniasty i niewygodny do porcjowania. Następnym razem na pewno upiekę 2 mniejsze chlebki.

Przepis zaczerpnęłam z magazynu "Das Kochretzept" Ausgabe 3/2014


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)