Guten Appetit

niedziela, 9 lutego 2014

Chana Masala - po prostu pyszna ciecierzyca


                                   


Chana Masala (lub Chola Masala) to tradycyjne  danie kuchni południowo-azjatyckiej, w szczególności zaś kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Popularne danie uliczne, chociaż w restauracjach też można je spotkać. W Indiach serwowane z frytowanym chlebkiem, w Pakistanie podawane z dodatkiem ziemniaków.
Głównym składnikiem dania jest ciecierzyca z dodatkiem cebuli, czosnku, imbiru, pomidorów, mango i indyjskich przypraw, w tym garam masala.

Garam masala to przyprawa, którą każda indyjska gospodyni przygotowuje sama, a kompozycja smaków jest jej tajemnicą. Moja kupna zawiera w swoim składzie tylko 4 składniki: kardamon, czarny pieprz, cynamon i goździki,  pachnie i smakuje wspaniałe.
Danie uwielbiane przez wegan i wegetarian. Cóż więcej dodać, to jest po prostu pyszne. Sami spróbujcie.

Składniki na 4 porcje:
300 g ciecierzycy
1 cebula
20 g imbiru
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki chili - opcjonalnie
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kuminu ( dałam 1/2)
400 g krojonych pomidorów z puszki
400 g mleka kokosowego ( dałam 200 g)
1 mango
100 g Babyspinat - dałam mrożony
1 łyżeczka Garam Masala, sól

Wykonanie:
  • ciecierzycę namoczyć przez noc. Następnego dnia opłukać i w nowej wodzie gotować do miękkości około 30 minut do1 godziny (patrz przepis na opakowaniu). Gdy używasz ciecierzycy z puszki, odlać wodę i dokładnie wypłukać
  • Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek i imbir drobno posiekać. Rozgrzać olej i podsmażyć cebulę , następnie dodać czosnek z imbirem i poddusić kilka minut. Dołożyć przyprawy i podsmażać kolejne kilka minut. Dodać ciecierzycę, pomidory i mleko kokosowe. Pogotować wszystko razem 5-10 minut
  • obrać mango i odzielić miąższ od pestki. Pokroić w dużą kostkę. Szpinak umyć i osuszyć. Gdy używasz mrożonego dorzuć do ciecierzycy trochę wcześniej, by się rozmroził.
  • pogotować całość kilka minut. Na koniec doprawić solą i garam masala. Rozłożyć do miseczek i podawać.
                                                                ŻYCZĘ SMACZNEGO !

1 porcja zawiera: 375 kcal, 13 g tłuszczu, 16 g białka, 49 g węglowodanów

Przepis zaczerpnęłam z prospektu "Schrot&Korn" proBioMarkt - Februar 2014

Ciecierzyca w roli głównej - edycja zimowa
                                 

3 komentarze:

  1. Witam Cię w akcji ciecierzycowej

    Pozdrawiam
    Laura

    OdpowiedzUsuń
  2. You made my day. Doskonałe. Nawet soli nie dodawałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za mily komentarz.Ciesze sie,ze smakowalo,bo my tez zajadalismy sie tym daniem:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)