Guten Appetit

sobota, 1 lutego 2014

Faworki last minute, z ciasta francuskiego




Faworki i pączki to dwa wypieki bez których nie może obejść się karnawał. Jedno i drugie bardzo pracochłonne i niestety bardzo kaloryczne. Na jednego pączka dam się jeszcze skusić, ale piec ich całą kopę, nie - na to mnie nikt nie namówi. Zresztą upiec dobrego pączka, lekkiego jak piórko i z białym paseczkiem przez środek, nawet nie każdy cukiernik sprosta temu zadaniu. Jeśli nie masz czasu na klasyczne przysmaki karnawałowe, mam alternatywne rozwiązanie, myślę warte rozważenia.
Faworki z ciasta francuskiego, faworki oszukane, ale za to ekspresowe i dosłownie dla każdego. Są złociste, chrupiące i bardzo, bardzo smaczne.
Polecam tym bardziej, że dzisiaj mamy w handlu już spory wybór ciast francuskich. Użyłam świeżego ciasta przygotowanego na maśle, także bez udziału tłuszczy trans. Faworki można bardziej finezyjnie powycinać, myślę o skośnych końcach, ale szkoda mi bylo wyrzucać tyle okrawków ciasta, dlatego moje są cięte prosto. Ten "podrabiany"przepis" sprawi, że karnawałowa tradycja nie zaginie, a faworki mam nadzieję zagoszczą w każdym domu.


Składniki:
1 rolka ciasta francuskiego
cukier puder

Wykonanie:
  • Piekarnik nastawić na 220°C.
  • Wyjętego ciasta z lodówki nie ogrzewać, a od razu przystapić do wycinania faworków.
  • Ciasto przeciąć radełkiem w poprzek na pół. Pociąć w pionowe paski szerokości 2,5 cm. W środku każdego faworka zrobić kilkucentymetrowe przecięcie do przewleczenia.
  • Wywinięte faworki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie posmarować mlekiem lub wodą.
  • Piec 10-15 minut do zrumienienia.
  • Wystudzone posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego!
Tłusty czwartek 2014

4 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)