Guten Appetit

piątek, 28 lutego 2014

Kokosowa Panna Cotta z musem malinowym




Panna cotta (z wł.gotowana śmietanka) to rodzaj włoskiego deseru pochodzący z północnych Włoch. W skład deseru wchodzi śmietanka kremówka, cukier i żelatyna, które się razem gotuje. Deser ten do najzdrowszych niestety nie należy i to ze względu na obecność głównego składnika - śmietany kremówki w dużej ilości. Osobiście nie jestem fanką tego typu deserów, budyniów, wszystkiego co ma w składzie mleczne produkty, a prawdę mówiąc szczerze nie znoszę mleka. Wystarczy jednak podmienić nielubiane produkty na mleczko kokosowe i robi się nie tylko smacznie ale i dużo zdrowiej.

Dlaczego warto zamienić śmietanę kremówke na kokosową przeczytaj tutaj: klik
Kokosowa panna cotta jest super smaczna. Bardzo polecam!


Składniki na 2 porcje:
200 g mleka kokosowego
50 ml śmietany kremówki
odrobina soli
2 listki żelatyny
10 g wiórków kokosowych + 1 łyżka cukru
250 g mrożonych malin + 1 łyżka cukru +1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
  • żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
  • mleko kokosowe, śmietankę, cukier, szczyptę soli i wiórki kokosowe wymieszać i podgrzać. Zestawić z ognia i rozpuścić w mleczku żelatynę, cały czas mieszając. Dwie małe filiżanki opłukać zimną wodą i napełnić masą. Wystudzić i wstawić do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • maliny z łyżką cukru umieścić w garnuszku i zagotować. Gotować około 10 minut, by zredukować nadmiar wody. Przetrzeć przez sitko, dodać sok z cytryny.
  • panna-cottę obkroić dookoła filiżanki końcem noża i odwracając filiżankę wyłożyć na talerzyk. Podawać z musem malinowym. Przybrać wiórkami lub chipsami kokosowymi
                                                             ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Lekkie desery bez piekarnika

2 komentarze:

  1. Oj, wyglada pysznie, dawno nie robiłam, pewnie czas zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)