Guten Appetit

wtorek, 11 lutego 2014

Marchewka duszona z pasternakiem


Przepyszna, prosta i szybka jarzynka o zniewalajacym smaku, do każdego obiadu i z rybą i mięsem i wegeteriańskiego w roli głównej. Już sama marchewka jest pyszna, a towarzystwio pasternaku czyni z niej istny smakołyk. Słodkawo-anyżkowy pełny smak pasternaku doskonale współgra z marchewką.
Pasternak to jednak nie tylko dodatek smakowy, bo trzeba wiedzieć, iż to blade, niedoceniane i zapomniane warzywo ma najwyższe wartości odżywcze spośród wszystkich korzeniowych. Warto zatem zaprosić go do naszego stołu. Jakie wartości, przeczytaj tutaj: klik. Na szybką zupę krem z pasternaku zapraszam tu: klik, a dziś na jarzynkę z marchewką i pasternakiem.


Składniki na 2 porcje:
3 marchweki - 300 g
2 korzenie pasternaku - 200 g
1 cebula
1 łyżka masła ghee
sól
szczypta cukru
świeżo zmielona gałka muszkatałowa
szczypta pieprzu

Wykonanie:
  • obraną cebulę, pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce masła.
  • obrać marchewkę i pasternak, pokroić w 1 cm kostkę. Dorzucić do cebuli i przesmażyć na małym ogniu razem z cebulą.
  • dodać przyprawy, podlać 5 łyżkami wody i dusić 10 minut pod przykryciem. Smacznego!                       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)