Guten Appetit

sobota, 8 lutego 2014

Marchewkowe spaghetti z roszponką


Zimą, oprócz rozgrzewających strączkowych królują na naszych stołach warzywa korzeniowe: marchew, buraki, seler czy pasternak. Marchewka - wesołe warzywko przypominające słońce jadane jest najczęściej. Ile wartości ma w sobie przeczytaj tu: zdrowa marchew i tu: Surówka z marchewki. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna (100 g to okolo 30 kcal ) zalecana przez wszystkich dietetyków. I choć bardzo ją lubimy, najczęściej jadamy w towarzystwie zielonego groszku, prawie rozgotowaną w kluchowatym sosie. Nie doczekała się nasza poczciwa marchewka za wielu przepisów.
Należy tylko pamiętać, aby przyrządzając ciepłe potrawy z marchewki dodawać do niej tłuszcz ( oliwa, masło), gdyż właśnie  rozpuszczony w tłuszczu karoten zmienia się w witaminę A.
Marchewka a`la spaghetti marynowana w świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy w towarzystwie zielonej roszponki (właśnie zawitała do nas pierwsza zimowa sałata) wygląda zachęcająco? Pewnie, że tak.
Zapraszam zatem do przepisu. Tak przygotowana marchewka
nie tylko super wygląda, ale i wyśmienicie smakuje. To zdrowy dodatek do ryb, mięsa, może stanowić także odrębne danie. Do przygotowania marchewkowego spaghetti użyłam Spiralschneider. Można jednak zwykłym obierakiem do warzyw pociąć marchewkę na wstążki, a potem w paseczki.


Składniki na 2 porcje:
300 g marchewki
2 łyżki oleju
5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
szczypta soli i pieprzu
podprażone wiórki kokosowe
suszone płatki chili - opcjonalnie
120 g roszponki + winegret

Wykonanie:
  • marchewkę obrać i przy pomocy spiralnego nożyka  lub pociąć w cienkie paseczki
  • rozgrzać w szerokim rondlu 2 łyżki oleju i na małym ogniu podsmażyć marchewkę przez około 2 minuty 
  • 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę miodu i szczyptę soli dodać do marchewki. Przykryć i dusić pod przykryciem około 5-7 minut. Marchew powinna pozostać al dente.
  • w międzyczasie opłukać roszponkę i lekko odwirować. Przygotować winegret do sałaty. Wymieszać 3 łyżki oliwy i z 1 łyżką cytryny lub białego octu winnego i 1 łyżeczką miodu na gładką emulsję. Tuż przed podaniem wymieszać roszponkę z częścią  winegretu.
  • rozłożyć na talerzykach marchewkę z roszponką. Polać pozostałym dressingiem. Posypać wg uznania i przeznaczenia: suszonymi płatkami chili lub uprażonymi wiórkami kokosa.
                                                               ŻYCZĘ SMACZNEGO !

5 komentarzy:

  1. Bardzo to ładne, ale najładniejsza to ta "temperówka" :) Świetna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha,ha,ha......dobra nazwa.Sama nie wiedzialam jak to "ustrojstwo" nazwac.Temperowka bardzo mi sie podoba.

      Usuń
    2. gdzie taką temperówkę dostać? :D

      Usuń
    3. gdzie dostane taka teperówke? :D

      Usuń
    4. OliVereK i Beatka (niechcaco skasowalo mi sieTwoje pytanie),temperowke kupilam w dziale z gospodarstwem domowym.widzialam podobne w wielu sklepach ,nawet w Realu (niemieckim).

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)