Guten Appetit

czwartek, 20 lutego 2014

Pieczarki faszerowane białym serkiem i suszonymi pomidorkami


Pieczarki - pierwsze grzyby hodowlane po raz pierwszy pojawiły się w polskiej kuchni w XVIII wieku, najpierw na królewskim stole Stanisława Augusta, potem zadomowiły się na dobre. Pieczarki smakiem dorównują jadalnym grzybom leśnym, a mają ogromną zaletę - świeże można dostać przez cały rok. Są lekkostrawne, zdrowe i niskokaloryczne.
Czy po przygotowaniu nadal pozostaną niskokaloryczne zależy już tylko od naszych dodatków. W moich tłusty, ciężki żółty ser zastąpiłam po prostu twarożkiem. Spróbuj jakie są smaczne.

Składniki:

12 średnich białych pieczarek
100-120 g kremowego serka np.Philadelphia
1 cebula
1 ząbek czosnku
10 suszonych pomidorków suszonych z zalewy
rozmaryn
zielona pietruszka
sól, pieprz
gałązka pomidorków koktajlowych -opcjonalnie

Wykonanie:
  •  oczyścić pieczarki, wykręcić trzonki
  •  trzonki grzybów, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszlić na 1 łyżce oleju, za chwilę dołożyć czosnek i na końcu posiekane nóżki. Podsmażyć. Przełożyć do miseczki
  • na patelni ułożyć kapelusze pieczarek i lekko je podsmażyć
  • pokroić drobno pomidorki z zalewy i wymieszać z twarożkiem i podsmażonymi grzybami z cebulą. Posiekać drobno rozmaryn i zieloną pietruszkę. Masę połączyć z ziołami. Doprawić solą i pieprzem z małym nadmiarem. Napełnić kapelusze pieczarek.
  • ułożyć w żaroodpornym naczyniu razem z pomidorkami i zapiekać 10 minut w temperaturze 200°C. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką
                                                         ŻYCZĘ SMACZNEGO !
    Tak przygotowane pieczarki stanowią znakomitą gorącą przekąskę. Mogą również stanowić odrębne danie. Podałam na obiad z kaszą gryczaną i pieczonymi małymi pomidorkami koktajlowymi. Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)