Guten Appetit

czwartek, 6 lutego 2014

Sos pomidorowy - II warianty light


Jak ogromne znaczenie w kuchni mają sosy nie trzeba nikogo przekonywać. Francuzi słusznie nazywają je "poezją kuchni". I chociaż nie są daniem samodzielnym, a tylko akompaniującym, to właśnie one bardzo często decydują o smaku i aromacie potrawy. Nawet najprostsza potrawa dzięki dobrze dobranemu i smacznemu sosowi może stać się daniem niezwykle atrakcyjnym. I choć dietetycy często kręcą nosem mówiąc, że nie są najzdrowsze, nie przejmujmy się. Smaczny sos można zrobić bez niezdrowej zasmażki, a zamiast kubka śmietany użyć jogurtu lub w ogóle go nie zabielać, tak jak tu w przypadku tego sosu pomidorowego do włoskiej pasty.
Smak tego sosu bardzo podniesie dodatek domowej przyprawy z tego przepisu: klik

Składniki na I wariant:
1 puszka pokrojonych pomidorów (400g)
2 łyżki oliwy
1 łyżka domowej przyprawy do sosu pomidorowego

Wykonanie:
  • Na patelni podgrzać 2 łyżki oliwy, dodać 1 łyżkę przyprawy i krótko poddusić.
  • Dodać pomidory z puszki, zagotować. Przykryć i dusić 5 minut.
  • W międzyczasie w osolonej wodzie zagotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
  • Odcedzić i połączyć z sosem.
  • Posypać startm parmezanem. Smacznego!

Składniki na II wariant:
1 puszka krojonych pomidorów - 400g
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy lub masła ghee
gdy nie posiadamy przyprawy, do sosu dodać: 1/2 łyżeczki oregano
                                                                            1/2 łyżeczki bazylii lub tymianku
                                                                            1/2 łyżeczki soli
                                                                            1 płaska łyżeczka cukru
                                                                            odrobina pieprzu
                                                                            1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego                                                                               
Wykonanie sosu:
  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w rondelku, w którym przygotujemy sos na 2 łyżkach masła.
  • Dołożyć pomidory z puszki. Puszkę napełnić do połowy wodą i popłukać, żeby się nic nie zmarnowało i wlać całość do sosu. Dodać przyprawy. Przykryć i gotować na małym ogniu około 10 minut.
  • Całość zblendować na gładki krem. Sos nie wymaga ani zagęszczania, ani zasmażki, zageszczają go po prostu same pomidory.
  • Jeśli ktoś lubi sos zabielany można dodać 2 łyżki jogurtu greckiego. Jogurt dodać po zestawieniu z ognia i wymieszać trzepaczką balonową.
Sos jest niezwykle aromatyczny i pasuje praktycznie do wszystkich mięs, gołąbków, klusek.
Życzę smacznego!


2 komentarze:

  1. czegoś takiego właśnie szukałem,bo dostałem gołąbki i nie bardzo wiedziałem jak je urozmaicić,a śmietany nie mam,już po składnikach widzę że będzie ok.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)