Guten Appetit

niedziela, 9 marca 2014

Drożdżowy wieniec marcepanowy z jabłkiem



Jeśli lubicie roznoszący się po domu zapach ciasta drożdżowego i marcepan to ciasto Was zachwyci. Boskie połączenie smaków, a samo ciasto jest tak puchate i tak smaczne, że znika w oka mgnieniu. Zamiast formowania pojedynczych bułeczek można upiec w całości drożdżowy wieniec, a podzielić go na porcje już po upieczeniu.
Mniej pracochłonny sposób na drożdżowe co nieco do kawy. Gorąco polecam, bo jest naprawdę pyszne.

Składniki na ciasto:
500 g mąki
200 ml mleka
50 g cukru
80 g masła
1 jajko L
cukier waniliowy
1 op. suchych drożdży
Składniki na masę marcepanową:
:
200 g marcepanu
1 jajko
cukier waniliowy-1 łyżka
1 łyżeczka cynamonu
1 jabłko - opcjonalnie
Dodatkowo:
3 łyżki roztopionego masła
1 żółtko + 2 łyżki mleka

Wykonanie:
  • Mleko podgrzać. Do mleka dołożyć pokrojone na mniejsze kawałki masło
  • Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić na gładkie, odstające od brzegów miski ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z całym jajkiem, cukrem waniliowym i cynanonem. Obrane jabłko zetrzeć również na tarce o grubych oczkach i wymieszać razem z przygotowanym marcepanem. Jeśli chcesz pominąć jabłko daj więcej marcepanu.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, uderzyć kilkakrotnie by je odgazować i wywałkować na prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować przy pomocy pędzla roztopionym masłem i wyłożyć masę marcepanową z jabłkiem, pozostawiąjc wolny 2-cm brzeg dookoła. Zwinąć w rulon. Rulon przeciąć wzdłuż na pół, pozostawiając na górze około 5 cm nieprzecięte. Przecięte części przepleść, uformować wieniec, sleić i podwinąć końce. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić 15-30 minut do napuszenia.
  • Przed wstawieniem do piekarnika posmarować ciasto żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 190°C około 25-30 minut. Ponieważ wieniec jest olbrzymi, do studzenia zsunąć na kratkę razem z papierem do pieczenia.
                                                             ŻYCZĘ SMACZNEGO !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)