Guten Appetit

poniedziałek, 24 marca 2014

Krokiety z pieczarkami i porem


Bardzo dawno nie robiłam krokietów, dlatego ich pojawienie spotkało się z ogromnym entuzjazmem. Większość uznaje krokiety wyłącznie jako dodatek do czystych zup. U mnie podane z surówką lub sosem zawsze stanowiły samodzielne danie. Dzisiejsze krokiety mają nadzienie z pieczarek i pora.
Udane połączenie smakowe, a dodatek pora jeszcze bardziej podkreślił ich pieczarkowy smak. Połączenie było jak zwykle dziełem przypadku. Obawiałam sie, że mam niewystarczającą ilość pieczarek i por dyżurujący w lodówce przyszedł z pomocą. Naleśniki usmażyłam z jasnej mąki orkiszowej. Krokiety są wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!

Składniki na 10 sztuk:

ciasto naleśnikowe :
1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
1 jajko
1 szklanka mleka kokosowego lub zwykłego
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
1/2 łyżeczka soli
1+1 łyżka oleju
farsz :
400 g pieczarek
mały por bez zielonej części lub 1/2 dużego
1 cebula
sól, pieprz
dodatkowo :
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia

Wykonanie:
    • przygotować ciasto na naleśniki. Do miski wsypać przesianą mąkę, wbić jajka, dolewać stponiowo mleko z wodą i przy pomocy trzepaczki balonowej wymieszać tak by ciasto było gładkie i bez grudek. Odstawić na 1 godzinę.
    • przygotować farsz. Pieczarek jeśli są czyste najlepiej nie myć, tylko usunąć papierowym ręcznkiem pojedyncze grudki ziemi. Zachowają wówczs cały aromat. Zerzeć grzyby na grubych oczkach tarki. Pora dokładnie umyć i pokroić w cienkie półkrążki. Drobno pokroić cebulę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła ghee i zeszklić cebulę. Dodać posiekane pieczarki i dusić około 10 minut. Gdy pieczarki puszczą soki zwiększyć ogień i odparować nadmiar wody. Pod koniec duszenia grzybów dodać pokrojonego pora. Zdjąć z ognia i ostudzić
    • usmażyć naleśniki. Każdy posmarować farszem grzybowym, boki naleśnika założyć do środka i zwinąć w rulonik. Obtoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzynym oleju. Moje krokiety były bardzo delikatne i wykwintne w smaku, a to dzięki bułce tartej wymieszanej z wiórkami kokosowymi.
                                                                  ŻYCZĘ SMACZNEG !

    2 komentarze:

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)